Правото на задържаните чужденци да бъдат чути: представяне на резултати от изследване

Пресконференция за правото на изслушване на задържаните чужденци в България ще се проведе в София. Събитието, организирано от Фондацията за достъп до права – ФАР ще се състои на 29 септември, четвъртък, от 10 часа, в Пресклуба на БТА.

По време на пресконференцията ще се представят резултати от изследване по проекта HEAR: Hearing Entails Awareness and Rights (в превод от английски език: „ЧУЙ: Слушането води до разбиране и права“). В рамките са изследването са проведени интервюта с 30 чужденци, пребивавали в центъра за задържане в Бусманци, известен като „Специален дом за временно настаняване на чужденци“. Сред тях има непридружени деца, хора с тежки заболявания и такива, преживели изтезания.

Интервютата са обобщени и анализирани от мултидисциплинарен екип, включващ специалист по международни отношения, психолог и социолог. На тази основа са създадени Наръчник (алгоритъм на действие) за правото на изслушване на задържаните имигранти, Аналитичен доклад за практиките в България и Изследване на индивидуални случаи, обединени в издадената по проекта книга (от която журналистите на пресконференцията ще получат екземпляр).

В пресконференцията ще вземат участие Валерия Иларева, главен адвокат на Фондацията за достъп до права и ръководител на проекта, както и психоаналитикът Мимоза Димитрова и социологът Светла Енчева, която е част и от екипа на „Маргиналия“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.