Правозащитно издание беше конфискувано в Египет

Египетските сили за сигурност конфискуваха току-що отпечатан вестник на влиятелна правозащитна организация. През почивните дни те нахлуха в печатницата, иззеха всичките 1000 копия от новия брой на вестника и арестуваха работника, който обслужва печатарската машина. Акцията е извършена по обвинение, че публикация в него подстрекава към сваляне на сегашното правителство, съобщава арабското издание на английски език „АlbawabaNews.

Иззетият вестник се казва „Васла” (Wasla) и се издава от „Арабската мрежа за правозащитна информация” (ANHRI). Организацията се занимава главно със свободата на изразяване и свободата в Интернет в Близкия изток.

Служителите на силите за сигурност, извършили нахлуването, са отказали да разкрият пред адвокатите на правозащитната организация подробности от заповедта за конфискация. Един от офицерите, взели участие в акция обаче е заявил, че вестникът е конфискуван поради обвинения, че е поддържал връзки с поставената вън от закона организация „Мюсюлмански братя”.

Водачът на „Арабската мрежа за правозащитна информация” Гамал Еид нарече обвиненията „абсурдни и иронични”. Според него „това е знак, че в Египет е започнал разгромът на неправителствените организации на гражданското общество”.

През февруари 2014 г. съдът за най-важните дела в Кайро постанови, че „Мюсюлмански братя” са терористична група. Организацията беше обвинявана за многобройните нападения в страната след свалянето на бившия президент Мохамед Мурси през юли миналата година.

Арабската мрежа за правозащитна информация издава вестника си „Васла” от четири години и до сега е отпечатала 72 броя. Изданието събира текстове на журналисти и активисти от социалните мрежи, пишещи за различни електронни издания, за да даде на по-възрастните поколения, които нямат достъп до Интернет, информация за състоянието на правата на човека в Близкия изток.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.