Правозащитни организации протестират срещу връщането на смъртното наказание за престъпления, свързани с наркотици в Шри Ланка

Организации за човешки права и представители на гражданското общество обявиха протестна програма в Катманду срещу неотдавнашния ход на правителството на Шри Ланка да извърши екзекуцията на четирима осъдени на смърт във връзка с наркотици, предават от The Himalayan Times.

Сред организациите са Амнести Интернешънъл, Непал, Форум за застъпничество, Комитет за наблюдение на отчетността, Институт за правосъдие, Колективна кампания за мир, Създатели на мира, Международна организация за защита на жертвите на конфликти, Арабаси Махила Камдар Самуха, Go Go Foundation, Непалска организация за човешки права, Национална фондация за правата на човека и Световния форум за застъпничество.

В прессъобщение, публикувано на страницата на Амнести Интернешанъл, Непал се съобщава за провеждане на мирна демонстрация пред посолството на Шри Ланка в Катманду във вторник от 9:00 до 22:00 часа.

Президентът Майтрипала Сирисена обяви в сряда прекратяване на мораториума върху смъртното наказание, който е в сила от 1976 г. Според политически анализатори причината е, за да се увеличат шансовете му за преизбиране на изборите тази година. В изявление пред местните медии миналата седмица Сирисена коментира, че четиримата осъдени ще бъдат екзекутирани през следващите няколко дни.

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесинге обяви публично, че няма да подкрепи прилагането на смъртното наказание. Против се обявиха и Обединената национална партия, бившият президент Махинда Раджапакса, и Тамилският национален алианс.

Смъртното наказание е законно в Шри Ланка. Въпреки това от 23 юни 1976 г. не е имало екзекуции. Смъртните присъди са били автоматично заменяни с доживотен затвор.

През 2004 г. правителството възстановява смъртното наказание в някой отделни  случаи като изнасилвания, военни престъпления и отвличания.

Държавата вече е наела двама екзекутори, които да извършат смъртните наказания. Палачите са рекрутирани посредством телевизионна реклама, призоваваща мъже от Шри Ланка на възраст между 18 и 45 години, които притежават „отличен характер“ и „умствена сила“. Последният палач в страната е напуснал през 2014 г. Друг, нает миналата година, никога не се е явил на работа.

Комисарят на затворите отказа да представи подробности за четиримата осъдени, чиито смъртни наказания са одобрени от президента.

Говорител на службата на ООН за наркотиците и престъпността заяви в четвъртък, че международните конвенции за контрол на наркотиците не могат да бъдат използвани за оправдаване на използването на смъртното наказание за престъпления, свързани с наркотици. „Прилагането на смъртното наказание може да възпрепятства международното сътрудничество в борбата с трафика на наркотици, тъй като съществуват национални закони, които забраняват обмена на информация със страни, които могат налагат смъртно наказание за съответните престъпления“, каза говорителят.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.