Правозащитни организации съдят разузнавателната агенция на САЩ

Уикипедия, заедно с други организации, даде на съд Агенцията за национална сигурност, съобщи Ройтерс. Поводът са мащабните програми за наблюдение на агенцията, които нарушават личната неприкосновеност на американците и карат хората по света все повече да се предпазват от споделяне на важна за тях информация.

Делото е заведено във федералния съд в Мериленд, където е щабът на NSA. Според него агенцията нарушава американските конституционни защити и закона, като подслушва висококапацитетни кабели, превключватели и рутери, през които минава интернет трафикът на САЩ.

Случаят е нов възможен правен фронт за адвокатите на личната неприкосновеност, които няколко пъти са поставили под въпрос американските шпионски програми от 2013 г. насам, когато документи, разкрити от бившия служител на агенцията Едуард Сноудън, показват обхвата на наблюдение от страна на правителството.

Заведени са и други дела за огромното количество събрани телефонни данни. чието разглеждане предстои в американските апелативни съдилища.

Делото се занимава с „ъпстрийм” събирането на данни в интернет. То нарушава първата поправка на Конституцията, която защитава свободата на словото и сдружаването, както и Четвъртата поправка, която защитава от неоснователни претърсвания и арести.

Сред ищците са фондацията Уикимедия, която ръководи онлайн енциклопедията Уикипедия, консервативният институт Ръдърфорд, Амнести Интернешънъл за САЩ и Националната асоциация на адвокатите. Според тях „ъпстрийм” наблюдението „намалява възможността” клиенти, журналисти, чужди правителствени представители, жертви на злоупотребите с човешки права и други индивиди да споделят важна информация с тях.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.