Правозащитник: МВР пак започна да арестува по стария начин

Известният адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев изрази „растящо безпокойство“ от последните показни арести на МВР в интервю пред Медиапул.

“ В новинарски емисии видяхме МВР да изпраща тежковъоръжени и маскирани полицаи, които изкарваха хора, оковани с белезници пред камерите на телевизиите, които явно бяха предварително извикани за събитието“, казва адвокатът.

Той уточни, че първоначално е бил обнадежденот решимостта на МВР и на служебния министър Бойко Рашков да се справят с проблема с купения вот.

„Заживях с идеята, че най-сетни държавата в лицето на МВР е решена да се бори с този дългогодишен и системен проблем, който ерозира основите на демокрацията. В продължение на десетилетия виждахме , че всеки журналист би могъл да установи, да заснеме и докаже безброй случаи на търговия с гласове от различните партии. Въпреки това резултати нямаше, защото полицията и прокуратурата демностративно бездействаха. Очевидно имаше някаква мръзна завера между партиите на статуквото и подчинените им институции. Така босовете на тази престъпност не бяха закачани. Като всеки разумен човек нямах съмнения,че държавата може да направи това, което всеки журналист успяваше да направи“ обясни адвокатът.

Накрая обаче действията на МВР започват да изглеждат твърде познати на публиката.

„При арестите бяха показвани лицата на оковани хора, на някои от тях бяха споменавани имената, длъжностите, които заемат и партийната им принадлежност. С това беше мината тънката червена линия, която властите не трябва да преминават никога. Без належаща нужда и легитимнацел хора бяха показвани в унизителни ситуации, бяха съобщавани лични данни и лица“, коментира Екимджиев.

„Дори тези акции да не са придружени от коментар от страна на полицаи и прокурори, което беше любимата роля на прокурора Иван Гешев, сами по себе си тези кадри и политическият контекст, в който те биват излъчвани, внушават оценката на властите, че това са престъпници преди вината на тези хора да е установена с влязла в сила присъда“, казва правозащитникът.

Той изразява своето убеждение, че правозащитниците и независимите медии, са „кучета пазачи“на демокрацията и трябва да реагират незабавно при подобни случаи, без значение кой е на власт и какви са намеренията му.

„На фона на добрите очаквания, изведнъж се оказах свидетел на филм, който гледаме от десетилетия(…)Когато една нова политическа сила идва на власт в името на промяна, тя не може да показва с действията си склонност към ретроградност и рестраврация на тоталитарни стереотипи“, обясни още правозащитникът.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.