Йонко Грозев е новият български съдия в Страсбург

Правозащитникът Йонко Грозев е новият български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Той беше избран с пълно мнозинство от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа вчера, съобщи „Дневник”.

„Кандидатурата му беше препоръчана преди пет дни от подкомитета за избор на съдии към съда, като това беше знак, че Грозев е бил възприет като най-квалифициран от тримата кандидати, излъчени от България. Другите двама юристи са  главният правен съветник в правната служба на Европейската комисия Виктор Соловейчик и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Таня Куцарова“, добави още електронното издание и уточни: „тримата бяха предложени от правителството, след проведена от правосъдното министерство процедура през есента”.

Йонко Грозев ще замени съдия Здравка Калайджиева, която освобождава мястото си в Европейскитя съд за правата на човека през март Мандатът му е деветгодишен.

Йонко Грозев е роден през 1965 г. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски“ през 1991 г. Специализирал е в Harvard Law School през 1994 г. От 1995 до 2005 г. е директор на Програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, а след това ръководи програмата за правни изследвания на Центъра за либерални стратегии. Впоследствие става секретар на движението „България на гражданите.“

Йонко Грозев е автор на редица жалби до съда в Страсбург, по които са постановени осъдителни решения срещу България, довели до подобряване на защитата на човешките права в България.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.