Правозащитници и доброволци: Незабавно да се отмени назначението на Казаков за шеф на ДАБ

Остър протест срещу повторното назначение на Никола Казаков за председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков заявиха БХК и доброволци. Казаков беше шеф на агенцията от 2009 до 2013 г., когато беше уволнен от правителството на Орешарски.

По повод на това назначение правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК) излезе с позиция:

„БХК изразява своето категорично становище, че с това назначение правителството допуска рецидив на стари грешки, вместо да ги поправя”, се казва в декларацията на комитета.

Според БХК „под ръководството на Никола Казаков бежанската администрация допусна най-тежката хуманитарна криза в историята на България като държава”, която предоставя закрила на бежанци по силата на принадлежността си към световната система за даване на убежище и закрила. При тази хуманитарна криза „бежанците бяха третирани по начин, единодушно окачествен от местни, европейски и международни органи и организации като представляващ нечовешко и унизително отнасяне”, заявяват от БХК.

Организацията подчертава още, че „последиците от тази криза бяха преодолявани през цялата изтекла 2014 година”, като за преодоляването й са помогнали „чужди правителства и институциите на Европейския съюз”.

Според БХК това назначение „предизвиква не само недоумение относно доводите, с които евентуално би могло да бъде мотивирано, но и възражения срещу откритото кадруване на партиен принцип без оглед на професионалните качества и минало на назначаваните лица, тяхната морална пригодност или мнението на широката общественост”.

В заключение правозащитната организация „призовава за незабавна отмяна на назначението на Никола Казаков за председател на Държавната агенция за бежанците и за провеждането на прозрачен конкурс за избор на нов председател на ДАБ“.

Срещу назначението на Казаков остро протестираха и от неформалната група „Приятели на бежанците“. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Меглена Кунева те поискаха да се обяви конкурс за председател на ДАБ.

„Г-н Никола Казаков беше уволнен през 2013 г. от същото това място, на което сега е назначен повторно, поради тоталния неуспех на ДАБ да изгради адекватен капацитет за посрещане на задаващата се бежанска вълна, сигнали за която имаше още през 2011 г. В края на 2013 г., малко преди да бъде сменен, Върховна административна прокуратура започна проверка на ДАБ, резултатите от която така и не са обявени официално“, припомниха от Приятели на бежанците. Те се позоваха на данни, публикувани в медиите: „Според публикация във в. „Сега“, която цитира доклади от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), са били констатирани нарушения на 17 проведени обществени поръчки на ДАБ за над 5.3 млн. лв. е установила нарушения за 261 083 лв.“

От неформалната организация припомниха още, че Казаков е многократно критикуван по време на управлението си поради изключително слабия диалог с неправителствения сектор, доброволци, както и с европейските институции.

„С настоящето писмо изразяваме силното си възмущение от начина, по който беше проведен изборът на председател на ДАБ и настояваме за провеждането на открит, публичен конкурс и дискусия за заемането на тази изключително важна за България позиция“, заявиха „Приятели на бежанците“.

Тревога по повод на избора на Казаков за председател на ДАБ изрази и Лидия Стайкова – доброволка, която работи с бежанци. В личния си блог тя сподели за впечатленията си от управлението на Казаков: „докато се опитвах да съм доброволец в края на неговия мандат, нямах достъп до бежанските лагери и хуманитарните акции приличаха повече на партизански акции. Назначеният от него директор на бежанския лагер в Пъстрогор беше пример за корумпираност и ненавистническо отношение към бежанците. ДАБ не правеше никакви опити да осигури храна на бежанците (както би трябвало да прави по закон) и пречеше на гражданите да носят дарения. Диалог с неправителствения сектор нямаше.“

„След уволнението на Чирпанлиев всички се надявахме, че ДАБ ще върви напред и ще бъде назначен неавторитарен, диалогичен, интелигентен, сърцат и смел човек, който да покаже, че най-важното е да се върши реална работа, че ДАБ не е против бежанците и е в един отбор с всички, които искат да им помагат“, каза още Стайкова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.