Правозащитници приветстват решение на Варненския административен съд по казус с „незаконно“ жилище

Административният съд – Варна аргументира решението си да отмени заповедта с неспазването от страна на администрацията на изискването за пропорционалност на мярката, произтичащо от практиката на ЕСПЧ по чл. 8 от Европейската конвенция и чл. 6 от АПК.

Решението на съда във Варна да отмени заповедта на кмет на район “Младост” за премахване на къща, представляваща единствен дом на ромско семейство (построена без строителни книжа), бе приветствана от правозащитници.

Ето какво написа в социалните мрежин по повод съдебното решение адв. Даниела Михайлова, завела това дело:

„В началото на тази година ромски семейства от Войводиново бяха безмислостно прогонени в снега, а къщите им – разрушени. Много от тях все още скитат бездомни из страната. Не получиха защита от българската правосъдна система досега. Затова с възхищение изчетох решение на Варненски Административен съд!“

Ромската активистика от Фондация Интегро Лилия Макавеева също реагира: „Браво! Имаме съдии, които ме карат да не губя надежда, че в България има правосъдие!“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.