Празните обещания на Болсонаро за защита на Амазония

В речта си на Срещата на лидерите за климата, свикана от САЩ, бразилският президент Жаир Болсонаро настоя, че е поел задължението да защити Амазония и дори обеща повече средства за прилагането на законодателството за околната среда, съобщава Хюман Райтс Уоч. Но откакто е заел поста през 2019 г., правителството му не е направило нищо, освен да ускори разрушаването на джунглата. Ако не реши да вземе конкретни мерки срещу вредите, нанесени от бедствената му екологична политика, обещанията му за климата не могат да бъдат взимани насериозно.

Правителството на Болсонаро е саботирало агенциите за прилагане на екологичното законодателство, безпочвено е обвинявало граждански организации в природозащитни престъпления и е смазвало правата на туземните жители. Подобни политики са допринесли за огромното увеличаване на обезлесяването в бразилска Амазония, екосистема, която е жизненоважна за ограничаването на климатичните промени.

В отговор на уводните думи на администрацията на американския президент Джо Байдън, Болсонаро и членове на кабинета му изразиха интерес към сътрудничеството със САЩ за справянето с климатичните проблеми и поискаха американско финансиране за тази цел.

Но бразилският президент греши в сметките си. Миналата седмица няколко американски сенатори заявиха, че всяка финансова помощ за Бразилия във връзка с Амазония трябва да се даде единствено и само при условие, че бразилското правителство отбележи „значителен и устойчив прогрес” в „намаляването на изсичането на горите и прекратяването на безнаказаността за престъпления срещу околната среда и актовете на сплашване и насилие срещу защитниците на горите.” Постигането на резултати по тези въпроси ще бъде и ключов фактор за определянето на подкрепата за Бразилия в желанието й да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, подчертаха те. Американският специален пратеник за климата Джон Кери каза, че очаква „незабавните действия” на Болсонаро, за да могат обещанията му да „постигнат осезаеми резултати”.

Какви са незабавните действия, към които Болсонаро да пристъпи? Първо, администрацията му трябва да прекрати политиките, които са отслабили изискванията за инспекция на дървения материал за износ и са улеснили индивидуалното получаване на собственост на земи в туземните територии, за което се чака официално признаване от правителството. Също така трябва да обърне внимание на огромния брой неплатени глоби за нарушения на законодателството за околната среда, като обърне внимание на загрижеността на природозащитниците, които работят на първа линия. Освен това трябва да оттегли подкрепата си за предложеното законодателство, което да позволи в туземните територии да се осъществява минна дейност, да улесни заграбването на земя и незаконната сеч в джунглата.

Тези стъпки биха дали сигнал на организираните криминални групировки, отговорни за обезлесяването и насилието в Амазония, че правителството на Болсонаро повече няма да търпи престъпленията им. Освен това ще помогнат на Бразилия да спази задължението си да защити джунглата и нейните обитатели.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.