Преброителите (не)пропускат незадължителния въпрос за етническата принадлежност и религия

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България стартира на 7 септември.

Още в самия старт на преброяването се появиха проблеми, които поставиха под съмнение неговата надеждност – слаба осведоменост на населението в страната за протичащото преброяване; хакерски атаки; нисък брой преброили се онлайн.

„Възможността “социална“ хакерска атака да се случи в ромската общност, е проблем пред ромските активисти, организации и общност. На последното преброяване, през 2011г., са се преброили малко над 325 000 души като представители на ромската етническа група (което прави около 4.4% от общото население за страната). Според експертни мнения и оценки на европейската комисия, броят на ромското население лесно би могъл да надхвърли над 750 000 души в България“, пише в статията „Мисията (невъзможна-преброяване 2021)студентът от Американския университет Михаил Мишев.

 

Получените резултати от преброяването се използват за прогнозиране, планиране и изпълнение на местни, национални и международни секторни политики и стратегически документи. Ниските стойности от преброяването ще оставят ограничени възможности за лобиране в полза на ромската общност. Държавата няма да планира и осъществи реални решения на проблемите, които се срещат в почти всяка една ромска махала – жилищна политика, инфраструктура, образование и здравеопазване, заетост. Необходимо е да се разполага с конкретни реални стойности.

Сред активистите в ромската общност съществуват определени резерви , че преброяването ще навреди на общността защото ще уплаши управляващите с големия брой роми и ще засили анти-ромските политики. Съществуват и мнения, че броят на ромската общност няма да се увеличи значително в сравнение с 2011г., дори е възможно да намалее.

Проблемите пред актуалното преброяване включват некоректното изпълнение и да не се премине през всяка една къща, за да се преброят жителите. Често преброителите съзнателното пропускат незадължителния въпрос за етническата принадлежност и религията и записват отговор по свое усмотрение, възползвайки се от незнанието на човека срещу тях.

„Записването на етническа или религиозна принадлежност на някого, без неговото потвърждение, е абсолютно незаконно. Това е една от причините голяма част от ромското население да бива вписвано като граждани с български произход“, отбелязва в статия „Мисията (не)възможна-преброяване 2021“ активистът Михаил Мишев.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.