Преди 25 години и сега: полиция спира германци на границата с Турция

Стотина германци се опитаха да отбележат 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена с акция, чието послание бе „Без повече граници, ограждения и стени”. Полицейски кордон обаче им попречи да стигнат до 3-метровата телена мрежа, опъната това лято по българо-турската граница, за да спира бежанците.

Събитието бе отразено от множество издания в интернет, сред които агенция „Фокус”, Дир.бг, сайта на ТВ Европа, Блиц.бг. В различните издания фактите са толкова различни, като че ли става дума за различни събития.

От Блиц.бг се разбира, че непосредствено преди акцията на представители на крайнолеви радикални групировки, наречена „ERSTER EUROPÄISCHER MAUERFALL”, будният гражданин и родолюбец, евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО), е алармирал СДВР за опасността от незаконно навлизане на територията на България и нарушаване на целостта на границата й с Гърция и Турция, с което се застрашават редът и сигурността на българските граждани. Подето и от Боян Расате (СБНЕ), посланието за грозящата заплаха от проникване на зложелателни и злосторни чужди елементи придобива още по-страшни измерения. На сайта са публикувани схемите за разрязване на телената ограда и инструментите, с които това ще стане. От дописката става ясно, че анархистка Германия събира пари, за да руши българска държавна собственост и за да позволи нахлуването на пришълци и незаконни имигранти в България от Африка и Азия.

Агенция „Фокус” отразява събитието с три информации. Първите две са цитати от МВР. Третата започва с новината, че акцията на група немски активисти по българо-турската граница, е приключила. Няма подробности за техния брой и цели, споменава се единствено фактът, че активистите не са били допуснати на по-малко от 300 метра от теленото ограждение.

От дописките в Дир.бг и сайта на ТВ Европа обаче става ясно друго – че замисълът на опасното за сигурността и реда на България внезапно идване на около 100 германци на възраст между 20 и 35 години има мирен и символичен характер. В навечерието на 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, младежите искат чрез арт проява да се противопоставят на анахроничното и нехуманно в 21-ви век затваряне и ограждане на границите – практика, която е в нарушение на законите на Европейския съюз. Инструментите, които Джамбазки и Расате представят като страшни оръжия, са ножици, които в този случай са символ на махането на бариери, на отрязването на всичко, което дели хората едни от други.

ТВ Европа пояснява, че тази акция няма да е единствена и групата активисти ще продължи за Гърция, както казва водачът им Даниел Домшийт Берг.

Статията „Смъртта по българските граници”, публикувана от Дойче Веле, припомня, че маршрутът на днешните немски младежи не е случаен, не зложелателен към България, нито е част от поредна конспирация срещу държавата. Младежите повтарят пътя на между 3000-4000 граждани на ГДР, които преди падането на Берлинската стена са опитвали да пробият „железните” граници на комунистическия режим и да избягат на Запад през България. Мнозина от тях са били хладнокръвно убити от българските гранични полицаи.

Случилото се на българската граница не е изолиран акт, а е част от желанието за срутване на стените, които разделят хората по целия свят, 25 години след събитията в Берлин. Индепендънт съобщава за символичното чупене на тухли от стената, която разделя Западния бряг на израелски и палестински. Посланието на акта е, че независимо от височината на една стена, тя все някога ще падне и ще спре да пречи на снабдяването с храни и продоволствия на палестинските граждани, а достъпът им до свещени за тях места отново ще е възможен.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.