Предложенията на Валери Симеонов ще струват на България две нови наказателни процедури, а на всички ни – големи глоби

Групата на Обединените патриоти в парламента са поканили на среща Нено Димов, министър на околната среда и водите. Темата отново е Националният парк „Пирин“. Патриотите са поискали да им бъде разяснен казуса с проекта за втори кабинков лифт, съобщи БНР.

Миналата седмица Министерски съвет отложи разглеждането на предложението за промяна на концесията, която да позволи изграждане на втори лифт, до приема на актуализирания план за националния парк. Тогава вицепремиерът Валери Симеонов обвини премиера, че саботира усилията му за развитие на туризма. Вчера/21 декември/ Симеонов намекна, че може да се оттегли от правителството, ако на 28 декември, когато е следващото заседание на кабинета, отново „бъде изработен“.

Маргиналия следи развитието на казуса с Националния парк „Пирин“ и изграждането на втория кабинков лифт. Този казус предизвика остри критики на властта, увреждащи не само имиджа на зелените организации//www.marginalia.bg/aktsent/toma-belev-mrasniyat-kapital-i-nevolite-na-zelenite, но и на гражданския и правозащитен сектор като цяло.

Маргиналия попита Тома Белев, какъв знак е според него отлагането на разглеждане на предложенията да промяна на концесията, която да позволи изграждане на втори лифт. Ето какво отговори той: “МС е разбрал какъв сериозен проблем ще настъпи за Република България, ако този анекс бъде приет. Защо са им 8 до 90 млн.лв годишно, защото толкова ще струват двете наказателни процедури – първата за непозволена държавна помощ за концесионера „Юлен“ АД, а втората за нарушаване на директивата за концесиите!“

По повод заканата на вицепремиера Валери Симеонов,че ще напусне правителството в случай,че отново го „изработят“, Белев коментира кратко: „Вицепремиерът трябва да разбере,че неговите очаквания за промяна на плана за управление на парка без екологична оценка и без оценка за съвместимост с „Натура 2000″ ще струват на България две нови наказателни процедури, а на всички ни – големи глоби“. „Разбира се“, добави известният природозащитник, „проблемът е общ – и Симеонов,и министърът на околната среда Нено Димов не познават европейското законодателство!Не само за опазване на околната среда…“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.