Представител на Съвета на Европа: Европа е в най-голямата криза на човешките права от Студената война

„Европа е в най-голямата криза на човешките права от Студената война“. Тези думи на Генералния секретар на Съвета на Европа, казани преди две години по повод на нахлуването на Русия в Украйна, цитира представителят на организацията Мено Етема в Стара Загора вчера. Според него те са още по-актуални с оглед на отношението към бежанците в Европа. Изказването на Етема, който е координатор за 47 европейски страни на движението „Без омраза“, беше по време на учредителна среща на Национален координационен комитет на кампанията „Движение за език без омраза“ за периода 2016-2017 г.

Мено Етема представи резултати от онлайн изследване, проведено от младежкия отдел на Съвета на Европа през 2015 г. 83% от респондентите споделят, че са били свидетели на реч на омразата онлайн. Най-честите обекти на омраза, според резултатите от изследването, са ЛГБТ младежите, мюсюлманите, жените и имигрантите. На въпрос на експерта от МОН Роберт Джераси Етема отговори, че евреите са на шесто място в класацията, а след тях са бежанците.

Фокус на кампанията „Движение за език без омраза“ през 2016-2017 г. ще бъдат антисемитизмът, сексизмът, бежанците, причините за екстремизма, формите на противопоставяне на омразата, докладването на случаи на омраза и образованието.

Роберт Джераси, съветник на Министъра на образованието.
Роберт Джераси, съветник на Министъра на образованието. Снимка: Светла Енчева.

В изказването си съветникът на министъра на образованието Роберт Джераси обърна внимание на отговорността на медиите в разпространяването на омраза. Той даде пример със скорошното предаване по bTV, в което Антон Хекимян каза на заместник-министъра Ваня Кастрева, че хората искат да я „линчуват“. Според Джераси никой не е искал да линчува Кастрева до този момент, но легитимирането на подобни идеи в медиите може да ги превърне във факт.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.