Представители на организации работещи в полза на малцинствата на среща с премиера Бойко Борисов

Днес, 17.07., в отговор на Декларацията с искане на оставката на Валери Симеонов, https://www.marginalia.bg/novini/15-hilyadi-glasa-ot-tsyalata-strana-kazaha-ne-na-valeri-simeonov-kato-shef-na-integratsiyata/, https://www.marginalia.bg/novini/vnasyat-podpiska-s-iskane-za-ostavka-na-valeri-simeonov-kato-shef-na-integratsiyata/, събрала над 15 000 подписа, министър председателят ще приеме представители на граждански организации, работещи с малцинствата. Сред тях са: Даниела Михайлова от Национална коалиция „Интелект”; проф.Ивайло Търнев от “Асоциация на здравните медиатори”; Деян Колев от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и Николой Кирилов от Фондация “Рома-Лом”.

“Маргиналия” запита двама лидери на НПО какви са  очакванията им от тази среща.

Един от най-утвърдените реформатори на ромското образование , Деян Колев, заяви:

„Искането на оставка на Валери Симеонов е нашият морален идеализъм. Стоим зад Декларацията ни за оставката му, защото сме представители на ромското малцинство в страната. Това малцинство вицепремиерът системно охулваше и дискредитираше, но съзнаваме че не е реалистично той да бъде освободен от поста. Ще се опитаме да представим на премиера конкретни идеи за изпълнение на интеграционната политика. Трябва да се намери начин за изпълнение на исканията ни още от 2013 година за кардинална промяна на неефективната структура НССЕИВ, за цялостната й замяна с работеща такава. Искаме да ни се даде зелена светлина за промяна на статуквото!“

Лидерът на Фондация “Рома-Лом” , която от години е посветена на работа по социалната еманципация на групите в неравностойно положение в региона на Северозападна България, Николай Кирилов, е категоричен:

„Очаквам да се нормализира диалога между ромските лидери и представителите на държавата. Около инцидента в Асеновград се чуваше само гласът на Валери Симеонов, но вече не може да оставим нещата така. С подписката ние показахме, че не избираме уличните протести, а търсим разумния изход. И това е така, защото не искаме да увреждаме имиджа на страната ни. Нашият патриотизъм е в разума и в идеите ни.”

Запитан за оставката на вицепремиера В.Симеонов, Н. Кирилов даде категоричен отговор: „ “Искаме да бъде преструктуриран НССИЕВ. Когато това стане, въпросът за неговата оставка вече няма да стои  на дневен ред”.

Срещата се провежда в обстановка на поредна пропагандна срещу ромското малцинство от страна на евродепутата Ангел Джамбазки, зам. председател на ВМРО. По повод трагичния инцидент с младежа Алекс пред дискотеката в Бяла, националистът призова за връщане на смъртното наказание.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.