Представяне на книгата на Тимъти Снайдър „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“ тази вечер в София

Споделете статията:

snyderТази вечер ще се състои премиерата на превода на български език на книгата на проф. Тимъти Снайдър  „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“.

Трудът ще бъде представен от проф. Михаил Неделчев, доц. Михаил Груев и г-н Соломон Бали в 18:30 ч. в книжарница „Хеликон“ в хотел „България“ (бул. „Цар Освободител“ №4) .

За пет години след първото му издание през 2010 г. бестселърът на Стайдър е преведен на 30 езика, българският превод е 31-ият.

Книгата на професора историк от Йейлския университет в САЩ е история на изтребителната природа и геноцидните действия на двата тоталитарни режима в Европа – на Хитлер и на Сталин. Това е разказ за изтреблението на около 14 милиона души в „кървавите поля“, тоест в Украйна, Полша и прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония, които през 30-те и 40-те години на миналия век бяха поле на кървави експерименти и на съветския, и на нацисткия режим. В нея се разказва за уморените от глад, разстреляните, задушените с газ в нацистките концлагери или „просто“ умрели в ГУЛАГ милиони хора. Авторът прави анализ на обстоятелствата, превърнали стотици хиляди изпълнители на престъпни заповеди в масови убийци.

През 2010 г. книгата на Снайдър беше обявено за книга на годината от списание The Atlantic, от престижното издание The Economist, от лидера на бизнес вестниците в света The Financial Times, от английския вестник The Independent, американското издание The New Republic, от водещото консервативно списание Reason, както и от други престижни международни издания.

Издаването на тази книга у нас от издателство „Рива“ стана възможно с помощта на дарителска акция, инициирана от доц. Красен Станчев и от проф. Надя Данова, при която 46 души дариха пари, с които се поеха половината от издателските разходи. Преводач на книгата е Аглика Маркова, а редактори – Борислав Дичев и Емил Коен.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.