Премеждията на 10-годишно момиченце в опит да направи аборт

Споделете статията:

В началото на август 10-годишната Еспирито Санто Стате от Бразилия разбира, че е бременна след 4 години системни изнасилвания от чичо й, който я сплашвал, за да си мълчи, съобщават роднини. Детето желае да прекрати бременността, която може да застраши живота му на такава малка възраст. Според бразилското законодателство, абортите в случаи на изнасилване и при застрашаване живота на бременната, са позволени, затова момичето е имало законовото право да премине през тази процедура. Но болницата, където Еспирито е приета, отказва да извърши аборта с твърдението, че няма правомощията да осъществи процедурата. След намеса на съдия и пътуване от над 1000 км, за да получи медицинска грижа, момичето накрая има насрочена дата за аборт на 17 август.

Но ходенето му по мъките не свършват с това.

След съдебното решение, един активист срещу абортите публикува името на невръстната бременна и на болницата, където трябвало да мине през процедурата, която според него е в нарушение на бразилското законодателство. Впоследствие протестиращи срещу абортите блокират достъпа да болницата и подлагат персонала й на тормоз и обиди. Когато момиченцето пристига, то трябвало да влезе в заведението скрито в миниван. През цялото време стискало две плюшени кукли.

Тъжната равносметка е, че случаят на това дете не е необичаен в Бразилия. Според направените проучвания на всеки час са изнасилвани до 4 момичета на възраст под 13 години. В повечето случаи извършителят е роднина. И дори децата да имат право на законен аборт, може да им е почти невъзможно да се подложат на такъв. През 2019 г. само 76 болници, в страна от 210 милиона души, са извършвали законни аборти. През юни тази година броят им спада на 42 заради пандемията на Ковид-19. Според международното хуманитарно законодателство отказването или забавянето на достъп до аборт за преживели изнасилване, се приема за мъчение. Бразилия може поне да направи така, че жените, на които абортът е разрешен, да имат безопасен достъп до него.

ХРУ е документирала опустошителните последствия от свирепите ограничения на аборта в Бразилия и призовава властите да разширят достъпа до безопасен и законен аборт отвъд съществуващите категории: изнасилване, когато е необходимо да се спаси живота на бременната или когато плодът има аненцефалия – фатално вродено мозъчно заболяване.

Всяка жена и момиче трябва да могат да упражняват репродуктивните си права, да живеят без страх от насилие и дискриминация, както и да пазят здравето, личната неприкосновеност и достойнството си. Суровите ограничения на аборта в Бразилия и неспособността да се осигури достъп до него поставят милиони жени в риск.

източник

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.