Осигурени са 1,2 млн. лева за ремонт на уникалната джамия „Макбул Ибрахим паша“ в Разград

„В България само етническата толерантност, разбирателството между религиите и между хората могат да изведат държавата напред“ заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание. Кабинетът осигурява 1,638 милиона лева за строително-ремонтни дейности за два православни храма и за джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, съобщи БТА.

Предоставените 1,2 млн. лева на мюсюлманското вероизповедание са за продължаване на строително-монтажните работи по консервацията и реставрацията на разградската джамия „Макбул Ибрахим паша“. Министър-председателят е изтъкнал, че с действията си кабинетът работи с една цел – всички български граждани, независимо от тяхната вяра, да се чувстват достатъчно уважавани и зачитани в собствената си държава
„Държавата се грижи еднакво за всички, хората трябва да са спокойни, правим това, което е дължимо към тях“, е бил категоричен премиерът Борисов.
Правителството е отпуснало на Българската православна църква-Българска патриаршия близо 438 000 лева. От тях 120 000 лева са предназначени за строително-ремонтни дейности по храм „Св. пророк Илия“ в село Сугарево, община Сандански. Неврокопският митрополит Серафим е посочил, че няма малък или голям храм по значимост, тъй като всеки храм е дом Божий. „И за нас той е ценен, защото е израз на вярата, стремежа към добродетели на нашия народ, заради който той е изграждал храмовете ни. Възстановяването на „Св. пророк Илия“ в подобаващ вид ще е свидетелство и на нашата обща загриженост и любов към Бога“, е отбелязал митрополит Серафим.
317 550 лева от отпуснатите от кабинета средства са за строително-ремонтни дейности по храм „Св. Йоан Предтеча“ в село Жабляно, община Земен. Архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир, е подчертал, че със средствата храмът ще бъде възобновен за каноничен духовен живот.

 
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.