Преподавател по право и ЛГБТ активист може да бъде депортиран от Каймановите острови

Преподавател по право беше уволнен след серия от безплатни лекции на ЛГБТ теми на Каймановите острови. Преподавателят доктор Леонардо Разнович е заплашен и от депортация, съобщи британското издание PinkNews.

Леонардо Разнович е доктор по право на Оксфордския университет, магистърската си степен е получил в Харвард, а бакалавърската – в Буенос Айрес. През януари той помогна в организацията на безплатни публични лекции на Кайманите под заглавие „Мизогиния и хомофобия: какво правят Каймановите острови за насърчаване на джендър и ЛГБТ равенството?“ Това беше първата подобна проява на островите и се проведе с подкрепата на губернатора и премиера. Местни студенти станаха домакини на множество публични лекции, чрез които да се обърне внимание на липсата на представеност на ЛГБТ хората в обществото. Лекциите бяха организирани от Студентското общество на школата по право „Труман Бодън“. Въпреки това, доктор Разнович после беше уволнен заради подкрепата си за равенството на ЛГБТ хората.

Днес преподавателят по право може да бъде депортиран, след като заявлението, попълнено от партньора му – доктор Джеймс Рийв, да добави Разнович като свой съпруг в разрешителното си за работа, беше отхвърлено от имиграционните власти. Тъй като доктор Разнович в момента е безработен, той не може да остане на Кайманите, защото разрешителното му е невалидно – освен ако не сключи брак с гражданин на островите или с чужденец, който има разрешително за работа.

Каймановите острови са задморска територия на Великобритания, което означава, че жителите им в много отношения са третирани като британци, включително паспортите им, достъпа им до Обединеното кралство и Европейския съюз. Въпреки това, ЛГБТ жителите на тази британска територия са лишени от много от правата, които биха имали в Англия.

Някои от проблемите на ЛГБТ хората на Кайманите, независимо дали живеят там, или са само посетители, включват липса на защита от дискриминация и липса на юридическо признаване на връзките. Често пъти корабите, организиращи круизи за гей хора, са посрещани с протести, когато акостират.

Заради липсата на юридическо признаване и защита, доктор Разнович и доктор Рийв може да бъдат разделени, защото връзката им не е призната от закона и не могат да останат на острова като брачна двойка.

Ето видеозапис от лекция на Леонардо (Лео) Разнович, изнесена в Университетския колеж на Каймановите острови в рамките на програмата TEDx (на английски език):

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.