Преселили се сирийци, уплашени от риска от коронавирус, се връщат обратно в разкъсвания от война Идлиб

Хиляди преселили се сирийци започват да се връщат обратно по домовете си в разкъсваната от войната провинция Идлиб, въпреки риска от подновяващ се конфликт, защото някои от тях се страхуват, че новият коронавирус може да избухне в претъпканите лагери близо до турската граница, съобщава Ройтерс.

През изминалата година около един милион сирийци са избягали от Идлиб и околностите му в северна Сирия, след като подкрепяните от Русия правителствени сили започнаха кампания за отвоюването на последната бунтовническа територия след девет години война.

От март насам боевете стихнаха, след като Анкара, която подкрепя някои опозиционни групировки, се договори за прекратяване на огъня с Москва, която подпомага Дамаск с военновъздушна сила.

Северозападна Сирия още не е съобщила за случай на коронавирус, но лекарите се страхуват, че разрушената медицинска инфраструктура и пренаселените лагери бързо ще се превърнат в център на хуманитарно бедствие. Докато мирното положение успява да се задържи, преселилите се сирийци трябва да избират между две злини: да останат в пренаселените лагери с малко услуги, където разпространението на вируса може да е смъртоносно или да се върнат по домовете си с риска да попаднат на подновени кръвопролития.

„Животът ни скача от опасност на опасност, като бягаме от бомбардировките, режима и конфликта, към коронавируса”, казва 45-годишният Абу Абдо. В неделя Абду се завръща със седемчленното си семейство в едно село близо до Идлиб. „Това е земеделска земя и въздухът е чист, няма пренаселване, но все още е опасна територия”, коментира той.

В неделя се виждаха ванове и камиони, натоварени с дюшеци и битови уреди, да пъплят по пътя на юг през провинция Идлиб, докато семейства, тръгнали да бягат само преди месеци заради въздушните удари, се опитват да се завърнат по родните си места.

„Страхуваме се, че ще има ескалация на режима, но животът ни в града, в нашия дом, е по-добър от преселване и тежки условия”, казва Файез ал-Асси, 49, който преди два месеца и половина е избягал от градче в провинцията.

Организацията за координация на сирийския ответ, агенция за облекчаване на ситуацията в северозападна Сирия, заявява, че след прекратяването на огъня в градовете около Алепо и Идлиб са се върнали 103 459 сирийци.

„Дори да има бомбардировки, не ни е чак толкова страх. Свикнали сме с тях” споделя Закариа Шавиш, 25, от град Ариха, в южен Идлиб. „Да стоим под бомбите е по-добре, отколкото да сме затворени в лагери и да нямаме дом.”

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.