Преследването на роми често се пропуска в историята за Холокоста. Семействата на жертвите се борят това да се промени

Споделете статията:

Ромското дете Сандор бил на 7 години през 1938 г., когато германските войници идват в града му, който се намирал в тогавашна Чехословакия, разказва авторитетният Time по повод 75 годишнината от освобождаването от съветските войски на концлагера Аушвиц.

Един по един приятелите и съседите на момчето, които били членове на ромската етническа група, са отвеждани от айнзац групите или нацистките сили за сигурност. Претекстът бил да се проверят личните им карти, но отведените хора така и не се връщали. До десетата си година Сандор вижда убийството на множество от останалите му съседи.

Но момчето има музикален талант и на войниците им харесва да го слушат, докато свири. От сцената, докато с треперещи ръце държи цигулката си, то вижда ужасите на Германския райх, изнасилванията на ромски жени от нацистите. Сандор, който умира през 2000 г., успява да оцелее от нацистките преследвания заради музиката му, но стотици хиляди роми са убити по време на Холокост. Още повече са преследвани, изселвани, подлагани на насилствен труд, медицински експерименти и стерилизация, насилие и хвърляне в затвора.

Повече от 80 години по-късно потомците им – включително внучката на Сандор, Даниела Ейбрахам – се борят за признание на част от историята, която често се пренебрегва: „Не мога да си представя какъв ужас е било за дядо ми да трябва да продължава да свири, докато вижда случващото се пред него”, разказва Ейбрахам пред Тайм. „Ромският геноцид, по време на който цели ромски общности са унищожени от нацисткия режим, често се забравя.”

Тайм напомня, че ромите и синтите, често наричани с насмешка „цигани” са членове на етническа група, която отдавна населява Европа. Докато синтите са от западно и централноевропейски произход, ромите са от източно и южноевропейски. Терминът „ром” често се използва, за да се опише цялата общност. Днес ромските общности са разпръснати в Европа и в САЩ, и много от тях са все още маргинализирани, но Холокост представя ужасяваща кулминация в историята на преследването им.

Ейбрахам основава през 2018 г. Мемориален тръст за Холокоста на роми и синти, с надеждата, че ще насочи вниманието към спомена за ромския геноцид. Тя казва: „Не искам хората ни, които са страдали от ръцете на нацистите, да бъдат забравени. Заслужават да бъдат възпоменати”. През април 2019 г., в България, Красимир Каракачанов, председател на Българско национално движение и министър на вътрешните работи на страната, представя своята „Стратегия за ромска интеграция” на различни министри. Той определя ромите като „асоциални цигани” и призовава за ограничаване на броя на децата, които ромските жени могат да имат, като предлага безплатни аборти. „Грешните концепции, които подклаждат геноцида, още съществуват”, казва Ейбрахам. „Звярът не си е отишъл. Спи, но един ден може отново да се събуди”.

Често пренебрегваното преследване на живеещите в Европа роми, е фокус на изложбата във „Виенската библиотека на Холокост” в Лондон, която ще продължи до март 2020 г.: „Забравени жертви: нацисткият геноцид на роми и синти”. Изложбата, с куратор Барбара Уорнок, представя историите на подложените на хитлеристкия терор роми. Съдбите им са открити с помощта на дигиталния архив на Службата за международно проследяване, основана, за да търси следите на изчезналите по време на Втората световна война и Холокост.

„Изложбата е наистина важна, за да покаже какво се е случило”, казва Уорнок пред Тайм. „Макар и хората да знаят, че ромите също били обект на преследване от нацистите – а те често не знаят – рядко някой е наясно с детайлите на случилото се”.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.