През 2011 година националисти окървавиха центъра на София

На 20 май 2011 година привържениците на партия “Атака” протестираха срещу високоговорителите на джамията “Баня Башъ” в центъра на София. Те започнаха да се бият с мюсюлманите, които се опитваха да проведат петъчната си молитва.

Напрежението  между двете групи тогава ескалира, след като атакисти се опитаха да качат тонколона на тоалетната до джамията. При сблъсъците пострадаха много хора, един от мюсюлманите е с пукнат череп.В неврохирургическата клиника бе оставен под лекарско наблюдение 45-годишният  А.Г., който е със сътресение на мозъка.Впоследствие той завежда безрезулатно дело за престъпление от религиозна омраза срещу извършителите.

Ведат Ахмет, председател на Главно Мюфтийство, който е изнасял доклади на международни форуми и е автор на десетки статии на религиозна и културна тематика,  призова хората да не забравят случилото се. Той публикува в социалните мрежи колаж „Не забравяме“.  Посланието изразява тревогата му от верската и етническа нетърпимост, както и словото на омраза, обхванали политическия мейнстрийм. Ведат Ахмет споделя тревогата си от актуалните носители на анти-турските нагласи, довели до позорните сблъсъци  и провокации на националистите през 2011.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.