Президент-хомофоб се бори за втори мандат на изборите в Полша днес

Изборните секции отвориха врати в цяла Полша, където днес се произвеждат президентски избори, на които настоящият държавен глава Анджей Дуда ще се опита да спечели втори мандат.

В надпреварата участват 11 кандидати, а прогнозите са, че след гласуването днес след две седмици ще има балотаж, тъй като едва ли някой от кандидатите ще успее да спечели 50% от гласовете. Главният съперник  на Дуда е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия „Гражданска платформа“. Сред останалите участници в надпреварата са журналистът Шимон Холовня, лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш, Кшищоф Босак от партията Конфедерация „Свобода и независимост“ и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.

Изборите се следят внимателно от цяла Европа, тъй като партията „Право и справедливост” на Анджей Дуда често влиза в конфликт с ЕС заради противоречивите си реформи в съдебната система и медиите.  Този месец той осъди подкрепата за правата на ЛГБТ като “идеология”, по-разрушителна от комунизма. По този повод заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова заяви, че е “наистина тъжно”, когато европейски политици на висока длъжност “решат да използват малцинствата за потенциални политически придобивки”.

Полското правителство подготвя законопроект за криминализиране на сексуалното образование

Омразата срещу хората с хомосексуална ориентация в Полша в последните години достигна нови нива. Повече от 80 градове и общини, предимно от консервативната югозападна част  на страната, официално се обявиха за „зони, свободни от ЛГБТ“ (лесбийки, гейове, би- и транссексуални). И броят им нараства, независимо от всички международни критики. Чуждестранните медии информират за постоянни атаки на десни групировки срещу прояви на хората с различна сексуална ориентация, за открито насъскване на омраза от страна на високопоставени църковни представители и за агитки на консервативни християни срещу ЛГБТ-общността.

Президентските избори трябваше да се състоят на 10 май, но бяха отложени заради коронавирусната пандемия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.