ЕС: приветстваме освобождаването на шест опозиционери в Беларус

Официални представители на ЕС приветстваха решението на президента на Беларус да освободи от затвора шест опозиционни водачи. Сред освободените на 22 август е и опозиционният кандидат на президентските избори през 2010 г. Николай Статкевич, съобщава радио „Свобода“.

Представители на ЕС наричат освобождението на шестимата политзатворници в Беларус „значителен прогрес в отношенията между Минск и ЕС“. Върховният представител на ЕС по външната политика Фредерика Могерини и комисарят по въпросите на политиката на добросъседство Йоханес Хан изразиха надежда, че следващата стъпка на властите в Беларус ще бъде „снемане на всички ограничения при осъществяването на гражданските и политическите права на освободените“. Те направиха това в съвместно изявление в неделя вечерта.

В събота президентът на Беларус Александър Лукашенко помилва шестима опозиционери, които от много време са признати от международните правозащитни организации като „затворници заради убежденията си“. Сред освободените е и кандидатът на опозицията в президентските избори в тази страна през 2010 г. Николай Статкевич. На гарата в Минск, където той пристигна след пет години затвор, го посрещна многочислена тълпа негови привърженици, които издигаха лозунги „Герой“. Самият Статкевич каза, че има намерение да продължи политическата борба „за нормален живот в Беларус“. В събота той каза пред агенция Ройтерс:

„Аз всъщност не очаквах, че Лукашенко ще ме освободи преди президентските избори, които ще се състоят на 11 октомври. Но е възможно той просто да е искал да изглежда безупречен в очите на световното обществено мнение. Според мен властите много добре са премислили сценария си за идващите избори. Сега опозицията е в задънена улица: тя нито може да бойкотира изборите, нито може да поддържа когото и да е от кандидатите. Поради това мен ме освободиха. Те чакаха достатъчно дълго, докато се уверят, че никой не може да събере сто хиляди подписа, необходими за регистрация на опозиционен кандидат. При тези обстоятелства стана възможно да бъдат освободени политзатворниците.“

Помилването на екс кандидата в президентските избори от 2010 и на още пет политически затворници, между които има анархисти, както и политическият активист Юрий Рубцов, известен с това, че на уличните акции на опозицията излиза с фланелка с надпис „Лукашенко, иди си!“, от пресслужбата на белоруския президент обясняват като „акт на хуманност“.

Освобождението на политическите затворници е главното условие за нормализация на отношенията на Минск със Запада. На 11 октомври в Беларус ще се състоят поредните президентски избори.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.