Президентът на Чечня: правозащитниците сами нападнаха офиса си

Нападение над офиса на правозащитната организация „Комитет против изтезанията” е извършено в столицата на Чечня Грозни. Помещенията са опустошени, техниката изпочупена, а сътрудниците е трябвало да се спасяват с бягство през прозорците на помещенията си, съобщи радио “Свобода”.

По този повод ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров заяви, че сътрудниците на организацията сами са извършили нападение над офиса си, за да „се прославят в световната преса и да получат по този начин нови американски грантове”.

В социалната мрежа Инстаграм Кадиров нарече сътрудниците на комитета „хора, които нямат нищо общо с правозащитната дейност”. Според него те „системно създават нервна обстановка, като се опитват да провокират масови безредици в Грозни”.

Президентът на Чечня твърди, че нападението над офиса е станало след като правозащитниците са отказали на участниците в митинг, състоял се под прозорците им, да участват в разследването на убийството на чеченеца Джамбулат Дадаев, който е търсен от руските федерални власти.

Нападението над офиса на „Комитет против изтезанията” е станало в сряда сутринта по време на митинг, свикан в знак на протест заради убийството на Дадаев при неговото задържане от полицията в град Ставропол на 19 април. В комитета смятат, че властите на Чечня са организирали този митинг специално за да прикрият с него нападението над правозащитниците.

Както съобщава на интернет изданието „Rus2Web” сътрудникът на комитета в град Нижни Новгород Олег Хабибрахманов, в него не са постъпвали никакви молби той да извърши собствено разследване на гибелта на Дадаев. Сътрудниците на комитета са видели роднините на загиналия за първи път в сряда на митинга. Хабибрахманов също така съобщи, че от офиса в Грозни след погрома са изчезнали всички документи за случаите, с които се занимава комитета.

Акцията пред офиса на „Комитета срещу изтезанията” е организирана вместо планирания по-рано митинг против „информационната агресия към Русия и Чечня”, която, според властите на Чечня, се води от независимите руски медии („Новая газета”, „Комерасанть”, телевизионния канал „Дъжд”, движението на Михаил Ходорковски „Открита Русия”). По-късно обаче митингът е отменен, а информацията за обявяването му е махната от официалните чеченски сайтове.

По данни на журналистката от вестник „Новая газета” Елена Милашина, властите в Чечня са отменили митинга, след като са получили за това указание от администрацията на президента Путин. Но акцията пред офиса на „Комитета против изтезанията” Милашина свързва с това, че комитетът, според нея, отдавна „досажда на Кадиров”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.