Законови промени, които да „защитават“ традиционните вероизповедания, поиска президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев, законодателната и изпълнителната власти се обединиха около законови промени, които да защитят традиционните вероизповедания от външни влияния и да елиминират възможностите за радикализация на религиозна основа у нас. Решението бе взето на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на „Дондуков“ 2, на което в продължение на 5 часа бяха обсъдени рисковете пред сигурността на страната. Поправките трябва да станат факт до септември тази година, съобщава сайтът Dnevnik.bg.

Въвеждането на контрол върху финансирането на религиите и учебната програма на средните религиозни училища у нас бе едно от решенията на съвета от 30 май миналата година. Досега обаче не е имало законодателни промени.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов предупреди тогава, че  „действащите в момента закони, които са  крайно либерални и позволяват почти безконтролно на територията на страната да се упражняват подобни практики под формата на създаване на частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности“. По  този начин се появява „нетрадиционен ислям за България“, каза още Каракачанов през октомври, по време на среща за противодействие на религиозния екстремизъм у нас. Тогава той посочи, че ще работи за промени в няколко посоки – спиране на чуждото финансиране на религиозните общности, възможност за религиозно образование у нас и забрана на присъствието на чужди граждани в ръководствата на вероизповеданията.

Президентът неведнъж е обявявал позицията си, че държавата трябва да осигури адекватно финансиране на вероизповеданията в страната.

„Циганите в Южна България -Пловдив, Пазарджик, Асеновград вече са радикализирани в не малка степен“, пишат в социалните мрежи . „Горе в Родопите процесът  е същият  при българомохамеданите“, безпокоят се юзърите на фейсбук.

На 14.04.2018 г. в гоцеделчевското село Рибново се състоя т. нар. сюнет (масово обрязване на малки момченца), на който малко медии обърнаха внимание, защото събитието съвпадна с тежката катастрофа при Вакарел.  „Типичният ритуал  тази година беше спонсориран не от кого да е, а от Мустафа Дюндар – кмет на един от районите на Бурса (Турция) – Осман гази“, алармират още притеснени граждани.

Кметският наместник на родопското село Лъкавица Трайчо Мешев е уволнен без предизвестие след като местните хора се обявиха срещу възстановяването на отдавна нефункциониращ мюсюлмански молитвен дом, а той ги подкрепи, съобщи на свой ред  бТВ.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.