При най-нисък миграционен натиск от 2012 г. насам, Джамбазки и Каракачанов искат закриване на центровете за настаняване на мигранти

Споделете статията:

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и столичният общински съветник Карлос Контрера са внесли писмо до Министерския съвет с искане да бъдат закрити центровете за настаняване на мигранти на територията на София. Посочени са и трите регистрационно-приемателни центъра в София – в “Овча купел”, във “Военна рампа” и “Враждебна”, съобщава сайтът Дневник.

Патриотите твърдят,че “В периода от 2013 г. тези регистрационно-приемателни центрове бяха обособени като места за прием и настаняване на нелегални имигранти. В резултат от тежкия натиск върху границата и нахлуването на значителен брой нелегални имигранти столицата беше наводнена с хиляди пришълци”, пишат още Дневник. Със закриването им щял да се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата.

В трите лагера от отворен тип в София, в които се настаняват търсещи и получили убежище, и в центъра в Бусманци, в който се задържат мигранти без право на пребиване, има едва 355 души,са съобщили от Държавната агенция за бежанците пред “Дневник“. В Бусманци задържаните са само трима. Настанените в центровете на ДАБ и МВР в София са под 15% от капацитета им. В лагерите в цялата страна настанените са 595 по данни от края на миналата седмица. Това е най-ниският миграционен натиск от поне 2012 г. според данните на ДАБ.

Джамбазки и Контрера смятат, че центрове у нас не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип. Според действащия закон за бежанците “чужденец, търсещ международна закрила, не може да бъде настанен в център от затворен тип само на основание, че е подал молба за международна закрила”. Искането на ВМРО означава, че трябва да бъде променен законът на бежанците, което ще е в противоречие и с Конвенцията за бежанците на ООН и европейски директиви.

От Дневник посочват, че от януари до края на май у нас са задържани 610 нелегални мигранти на вход и на изход на държавните граници. За сравнение – в периода 2013 – 2015 г. са залавяни по над 11 000 опита за минаване на границата на година. За първите пет месеца на тази година България е извела към страните по произход 370 души, които са нямали право да пребивават у нас.  Преди седмица Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи  е потвърдил, че „в момента миграционният натиск е нулев и понякога има седем дни в седмицата, в които се докладва, че няма нито един опит за незаконно пресичане на границата”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.