При тежка конкуренция и строги критерии главният редактор на „Маргиналия“ се класира като финалист

Споделете статията:

На 17 и 18 октомври в Дъблин Европейската комисия проведе годишната Церемония за журналисти, пишещи за съхраняване на верската идентичност на различните религиозни групи от страните – членки на Европейския съюз. Жури от медийни специалисти, заедно с официални представители от Брюксел по въпросите на толерантността и недискриминацията, фондации и организации работещи за повишаване чувствителността и борбата с риска от изключване на големи групи хора заради техните вяра и убеждения, са работили по много строги критерии за оценка на кандидатстващите с репортажи, коментари и интервюта. В символната за борбата за независимост на Ирландия сграда „Старата поща“ (Аl Poste), приветствени думи към националните финалисти за Европейските награди в подкрепа на Различността (EJAD 2016) отправиха г-жа Франсис Фицджералд, министърът на правосъдието и равенството на Ирландия, г-жа Тина Астлоа и други членове на Европейския Парламент, като Лина Пападополу, директор на дирекция „Не-дискриминационните политики и координатор по ромските въпроси”; Асса Нилсон Билме, съосновател на шведската Харта на Различността и много други. Ирландските домакини, официални гости и журналистите от 28 страни на Европейския съюз аплодираха силните им послания към медиите, които умеят да се борят с религиозните стереотипи, дискриминацията и с расовите предубеждения с журналистическия си талант и етични стандарти.

Бяха излъчени 3 награди за Германия, Испания, Хърватия. Репортажите на колегите бяха посветени на съвместния живот на кришнари и християни, на отбелязване деня на Холокост от евреи и евангелисти, на правото да се носи никаб и съхраняването на идентичността на мюсюлманските жени. На останалите 23-ма журналисти бяха връчени сертификати „ФИНАЛИСТ на конкурса за европейска журналистика за подпомагане на различността“. Представители на журито подчертаха трудностите те да бъдат определени предвид тежката конкуренция. Четири от 28-те страни не успяха да се класират.

От България за национален финалист е ЮЛИАНА МЕТОДИЕВА, дългогодишен журналист, автор на интервюто със Сибел Мустафа „Не от моето име, не от името на моята религия!“, публикувано в сайта за човешки права „Маргиналия“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.