Приблизително 2 млрд. души страдат от умерена или крайна липса на хранителна сигурност

Броят на хората, страдащи от глад през 2018 г., достигна 8-годишен връх на фона на икономическите сътресения, граждански конфликти и тежки климатични явления. Това става ясно от доклад на ООН, цитиран от Bloomberg. Съобщението е на investor.bg

По думите на Максимо Тореро, помощник-генерален директор по въпросите на икономическото и социално развитие на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, ситуацията „изобщо не се подобрява“. При запазването на сегашната тенденция няма да може да бъде постигната целта за елиминиране на глада до 2030 г.

Броят на хората, които страдат от глад през 2018 г., е нараснал с 10 млн. до 821,6 млн. души – най-високото ниво от 2010 г. насам. Това се равнява приблизително на един от всеки деветима души. Най-тревожни са стойностите в Африка, където 20% от населението е недохранено, показва докладът. Нивата нарастват и в Латинска Америка и на Карибите, но се понижават в Азия.

„Климатичните промени и увеличаващото се климатично непостоянство, и екстремни явления се отразяват на земеделската производителност, производството на храна и естествените източници, като влияние има и върху хранителните системи и живота в провинцията, включително със спад на броя фермери“, посочват от Организацията по прехрана и земеделие.

Приблизително 2 млрд. души страдат от „умерена или крайна липса на хранителна сигурност“, се казва още в доклада. И макар явлението да е фокусирано върху страните със средни и ниски доходи, то засяга и 8% от населението на Северна Америка и Европа.

Сред страните, където налице е нарастващо ниво на недохранване, причинено вследствие на влошената икономическа обстановка, 80% са силно зависими от суровините. Промените в цените на суровините непряко водят до безработица, по-ниски заплати и заплахи за сигурната храна и прехранване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.