Прилеп-гостоприемник-човек: такъв навярно е пътят на новия коронавирус

Новият коронавирус най-вероятно е тръгнал от прилепи, а до хората е достигнал през гостоприемник, смятат експертите на СЗО. До много нови факти те не успяха да стигнат, а Китай всячески се опитва да отклони подозренията.

“Биографията” на смъртоносния коронавирус  – политически опасен терен

Международно известната специалистка по прилепите Ши Тзангли от Уханския институт, която на шега наричат „Жената-прилеп“, вече изнесе един доклад пред специалистите от СЗО, а контактът помежду им беше установен още преди посещението.

Петер Бен Ембарек от екипа на СЗО на пресконференцията в Ухан Петер Бен Ембарек от екипа на СЗО на пресконференцията в Ухан

Екипът на СЗО многократно увери, че ще довърши разследването си без предубеждения и няма да изключи нито един от възможните сценарии. Официалните власти в Китай се съгласиха на тази проверка едва след многомесечни пазарлъци. Представителите на СЗО пристигнаха в Ухан в средата на миналия месец и вече посетиха болници, изследователски центрове и онзи печално известен пазар за диви животни. Тъкмо с него вероятно се свързват някои от първите зарази, но не всички, твърди китайската страна, която многократно омаловажаваше подозренията към пазара. „Биографията“ на смъртоносния вирус се смята за политически много деликатен, дори опасен терен. Китай се опасява, че в крайна сметка в очите на международната общност може да се окаже виновник за избухването на пандемията. Нека да припомни, че след заразяване с коронавируса вече починаха над 2,2 милиона души.

Китайската пропагандна машина вече от месеци разпространява съмнението, че вирусът може би изобщо не е тръгнал от страната. Цитират се непотвърдени съобщения, че още преди това хора в различни други страни (Индия, САЩ, Италия) са били заразени с новия коронавирус. Разпространява се още и предположението, че вирусът може би е бил внесен в Китай в пратки с дълбоко замразени стоки. Китай дори представя доказателства със следи от вируса в такива пратки, но учените все още спорят дали такива микрочастици наистина са в състояние да предизвикат зараза. Както е известно, първите зарази с новия коронавирус бяха регистрирани в Ухан в началото на декември 2019 година. Всеобщо е мнението, че първата реакция на китайските здравни власти е била недостатъчна, твърде предпазлива и прекалено закъсняла. Впоследствие Китай наложи строги мерки, въведе ограничения на придвижването, забрани да се излиза от вкъщи, масови тестове и проследяване на инфекционните вериги. Днес властите в страната твърдят, че са поставили вируса под контрол и съобщават само за единични и локално ограничени огнища на зараза в страната.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.