Призив към Китай да върне свободата на нобелисти, икономисти и адвокати

Споделете статията:

Девет дни преди посещението на Обама в Китай на 12 ноември, девет правозащитни организации призовават американския президент да обърне внимание на потъпкването на гражданското общество от китайското правителство. Този проблем представлява бариера за двустранните отношения и диалога между Обама и китайския президент Си Инпин.

Писмото апелира за освобождаване на носителя на Нобеловата награда за мир от 2010 г. Лиу Сяобо и съпругата му Лиу Сиа, на уйгурския икономист и адвокат за междуетнически диалог Илам Тоти, както и на адвоката за човешки права Гао Жишен, който не е на свобода, въпреки че е пуснат от затвора. Не бива да се забравя и драматичният случай на Тензин Делек Ринпоче, който въпреки близо десетилетие в затвора, все още не е освободен, макар че здравето му започва все по-вече да се влошава.

Изследователят на Китай към Хюман Райтс Уоч Софи Ричардсън отбелязва, че неотдавна президентът Обама е призовал за освобождаването на Илам Тоти и Лиу Сяобо и е говорил за важността на гражданското общество в глобален план, но трябва да изрази тази позиция и в Пекин. Тъй като условията за правозащитниците в Китай все повече се утежняват, се настоява Обама да предаде това послание ясно и открито в Пекин.

Деветте подписали писмото организации са Амнести Интернешънъл, Фрийдъм Хауз, Фрийдъм Нау, Хюман Райтс Фърст, Хюман Райтс ин Чайна, Хюман Райтс Уоч, Международна кампания за Тибет, Проект 2049 и Уйгурската американска асоциация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.