Призив от Брюксел след разтурване на блокадите в София и страната

Споделете статията:

Говорител на Европейската комисия (ЕК) заяви в петък, че гражданите имат право на мирни протести, но и „държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред“, съобщи Свободна Европа.

 

„Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонстрантите и за законосъобразността на полицейските действия“, добавят още от Европейската комисия. Оттам подчертават, че българската съдебна власт трябва да следи за спазването на правата на гражданите.

Говорителят на Комисията припомни, че България е изпълнила целите на мониторинга върху реформата в правосъдието и борбата с корупцията, както и че „страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията“.

Няколко работодателски организации изразиха в петък благодарност към правителството за премахването на палатковите лагери на протестиращите, настояващи за оставки на третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. В открито писмо до премиера Борисов от КРИБ настояха за фиксиране на определени места за протести, където да се спазват противоепидемични мерки и да има по-добра възможност за контрол.

 

със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.