Призив за подкрепа на застрашените 17 семейства във Войводиново

Призив да се спасят домовете на 17 ромски семейства от село Войводиново, които са застрашени от принудително събаряне, отправиха от БХК. Казусът възникна след криминалния инцидент от 6 януари 2019 г., при който двама роми от селото нанесоха  побой на един командос, както писа Маргиналия.

По време на януарските протести в село Воеводиново се включиха местни хора, националистически групировки и военни от българската армия.  Към ромите в махалата бяха отправени множество заплахи със саморазправа.  В отговор на публичния натиск, община Марица пристъпи към незабавно разрушаване на три постройки в грубо нарушение на закона. За останалите 17 къщи започна процедура за тяхното премахване като
незаконни.

 

Никой на никакъв етап от нея не е предлагал на техните обитатели каквото и да било алтернативно настаняване в средата на зимата, твърдят от правозащитната организация.  В момента семействата живеят заедно с децата си при свои близки в Пловдив  и в няколко по-отдалечени села, при крайна мизерия. Част от тях са престанали да работят, а децата им са престанали да посещават училището във Войводиново.

От БХК публикуват и  банкова сметка за подкрепа на преследвани само заради етническата си принадлежност хора.

Ето цялото писмо

 

Уважаеми приятели,

Българският хелзинкски комитет се обръща към вас с молба да подкрепите
нашето усилие да спасим домовете на 17 ромски семейства от село
Войводиново, които са застрашени от принудително събаряне. Казусът възникна след криминалния инцидент от 6 януари 2019 г., при който двама роми от селото нанесоха
побой на един командос. Те бяха задържани и предадени на органите на
правосъдието. Още същия ден обаче бяха организирани анти-ромски протести с искане за разрушаването на всички ромски къщи в селото. По време на протестите, в които се включиха местни хора, националистически групировки и военни от българската армия, към ромите в махалата бяха отправени множество заплахи със саморазправа.  В отговор на публичния натиск, община Марица пристъпи към незабавно разрушаване на три постройки в грубо нарушение на закона. За останалите 17 къщи започна процедура за тяхното премахване като
незаконни. Никой на никакъв етап от нея не е предлагал на техните
обитатели каквото и да било алтернативно настаняване в средата на
зимата. В момента те живеят заедно с децата си при свои близки в Пловдив
и в няколко по-отдалечени села, при крайна мизерия. Част от тях са престанали да работят, а децата им са престанали да посещават училището във Войводиново.

В момента БХК осигурява правна защита на всичките 17 семейства, застрашени от разрушаване на техните къщи. За първия етап на съдебните производства в Пловдив ще са ни необходими най-малко 10 400 лева, включително адвокатските хонорари, съдебните такси и експертизи – средства, с които организацията в момента не разполага.

Молим за Вашата подкрепа, за да запазим домовете на хора, които са преследвани само заради етническата си принадлежност! Можете да изпращате дарения по следната сметка на БХК с основание за внасяне

При банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG47 UNCR 7630 1005 0868 16

BIC:  UNCRBGSF

Основание за внасяне: „ВОЙВОДИНОВО“

Получател: Сдружение Български хелзинкски комитет

Постъпилите средства ще бъдат отчитани в края на всяка седмица, до набиране на целевата сума от 10 400лв, след което кампанията ще бъде прекратена.

 

Благодарим Ви!
Красимир Кънев

Председател на БХК

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.