Международни организации с призиви за разследване на убийството на сомалийски журналисти

Да се разследва убийството на сомалийския радио журналист Абдиазиз Мохамед Али Хаджи призоваха организации, борещи се за свобода на пресата. Водещият на сутрешно новинарско предаване по радио „Шабел“ беше застрелян от моторист, докато пътуваше на север от столицата на Сомалия Могадишу, каза продуцент на радиото, цитиран от „Гардиън“.

Това е второто убийство на сомалийски радиожурналист тази година. През юни Сагал Салад Осман, която работеше в държавното радио „Могадишу“, беше застреляна, докато излизаше от университетския си кампус.

Комитетът за защита на журналистите, чието седалище е в Ню Йорк, и базираната в Париж организация „Репортери без граници“, изразиха остро възмущение по повод убийството на Абдиазис. Представителят на Комитета за защита на журналистите за Източна Африка каза: „Приканваме властите в Сомалия да не оставят необърнат камък в установяването на мотива за убийствата на Абдиазис и Сагал и да подведат под отговорност извършителите“. Ръководителката на офиса на „Репортери без граници“ за Африка също призова властите на страната да започнат разследване. „Жизненоважно е, въпреки ограничените ресурси, сомалийското правителство да предприеме правдоподобни мерки за разследването на тези убийства, за да отправи ясно послание, че няма да толерира този вид насилие.“

Властите в Сомалия неведнъж са затваряли радио „Шабел“ и са арестували екипа му. Журналисти от радиото често са били заплашвани и убивани, показва разследване на Комитета за защита на журналистите. По данни на „Репортери без граници“ 10 журналисти от медийната група на „Шабел“, включително трима от директорите ѝ, са убити от 2006 г. насам.

Комитетът за защите на журналистите нарече Сомалия най-лошият нарушител при представянето на глобалния си индекс за безнаказаност. Страната заема 167-мо място от 180 страни в индекса за свобода на пресата на „Репортери без граници“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.