Проблемът е не в недостига на ваксини, а в нежеланието за ваксиниране

По-важният проблем сега е не недостигът на ваксини, а нежеланието за ваксиниране. Това мнение изрази пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова.

Рано или късно ваксини ще има. Онези които не желаят да се ваксинират,  трябва да разберат, че това е безопасно и полезно и то не само за тях, а и за цялото общество.

Хората не са запознати с какви функционалности ще разполага платформата, в която ще можем да заявяваме по електронен път как искаме да бъдем ваксинирани. Редът трябва да бъде обърнат и проактивната страна да не бъде пациентът, а медицинските специалисти и властите – те да достигнат до пациента, а едва след като получи необходимата информация, пациентът да направи своя избор.

Относно избора между различни ваксини адвокат Шаркова посочи, че това може да стане едва след като разполагаме с достатъчно количество от всички ваксини.

Има хора, които по една или друга причина, основателна или не, предпочитат един вид ваксина пред друг вид ваксина. Няма разписан ясен и конкретен план, по който ще се осъществява масовата ваксинация. В него трябва да бъдат предвидени резервни варианти за ваксиниране, за да не се похабяват дози от ваксините.

Не може цялата тежест на масовата ваксинация да се изнесе от общопрактикуващите лекари, заяви адв.Шаркова.

Трябва да спрем да си мислим, че децата са изцяло пощадени. За съжаление има деца, които могат да боледуват от самия Covid-19 тежко, а могат да боледуват и асимптомно, посочи д-р Христина Бацелова. Сред усложненията, които лекарите наблюдават при децата, са миокардит и тромбози. Епидемологът прогнозира, че ще има и варианти на ваксини срещу коронавирус за деца.

Промяна в националния план за ваксиниране срещу Covid-19 внася днес за одобрение от правителството министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Целта е приоритетно да бъдат ваксинирани по желание членовете на изборната администрация.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.