Продължаване на извънредното положение в Румъния до 14 май

Бързото увеличаване на броя на заразените и починалите от коронавирус в Румъния наложи удължаването на извънредното положение в страната с още един месец.

За последните няколко дни броят на инфектираните с вируса е над 500 за денонощие. До момента 7.707 са болните от COVID-19, като 1357 са излекувани и поставени под домашна карантина, а 400 са случаите на починали от вируса. Тези статистически данни подреждат Румъния на едно от първите места сред страните с най-голям брой инфектирани в Европа, и на първо място сред страните от Балканския полуостров.

Данните ни дават основание да изведем като огнища на заразата: област Сучява с 1910 потвърдени случаи на COVID-19 и столицата Букурещ с 866 инфектирани. Най-нисък е процентът на заболелите в областите Харгица (9 души), Горж (10 души), Олт (13 души), Бузъу ( 14 души). Средната възраст на инфектираните е 40 – 60 години. 41%  от заразените са мъже, 55% жени, а 18% са деца.

С Декрет на президента Клаус Йоханис и министър-председателя Людовик Орбан извънредното положение в страната ще продължи до 14 май. Мотивът за това решение е, че се наблюдава тенденция за повишаване на броя на заразените, както в световен мащаб, така и в страната. Статистическите данни сочат, че темпът на разпространение на вируса е много бърз. Според Йоханис не може да се говори за разхлабване на мерките, тъй като това ще доведе до избухване на заразата, което ще претовари болниците и здравната система няма да издържи.

С удължаването на извънредното положение продължават да са в сила мерките, установени от първоначалния Декрет, както и нови такива, които се налагат с Декрет подписан на 14 април 2020 г. В Парламента на Румъния бе гласувано решението за удължаване на извънредното положените. Единствените политически партии, които гласуваха „против“ бяха Колацията „АЛДЕ“ и партията „ПроРумъния“ на Виктор Понта. Мотивите на двете формации са, че удължаването на извънредното положение ще доведе до икономически колапс в страната.

С Декрет от 14.04.2020 г. и Заповед № 9 от 16 април, издадена от МВР на Румъния са въведени следните мерки:

Чл.1, ал. 1, 2, 3  – продължава забраната за осъществяване на полети към Австрия, Белгия, Швейцария, САЩ, Великобритания, Ирландия, Турция, Иран, както и полетите от тези страни към Румъния. Забранени са полетите от и за Италия, Франция, Германия, Испания.

Наложените мерки засягат международните работници, които  живеят в България и работят в Румъния. Придвижването им е възможно, след като те докажат, че живеят и работят на близко разстояние до граничните пунктове (30 -50 км). Остават отворени граничните пунктове Русе – Гюргево и Видин – Калафат. През тези гранични пунктове е позволено преминаването на тежкотоварни превозни средства и селскостопански машини. Наложените извънредни мерки засягат и акостирането на кораби на румънските пристанища (чл. 3, ал. 1, 2, 3 от Заповедта на МвР).

Остават отворени кооперативните пазари, като техните администратори трябва да се погрижат за прилагането на мерките за намаляване броя на инфектираните с коронавирус. Задължително е носенето на маски, ръкавици, както и спазването на социална дистанция, както на входовете на пазарите, така и във вътрешността им (чл. 5, ал. 1).

Продължават да са в сила мерките, наложени със Заповед № 2 на МВР от 21 март 2020 г. Все още са прекратени женските консултации, работата на стоматологичните кабинети, детските прегледи. Остават затворени големите магазини, в които има струпване на много хора и търговските центрове.

Със Заповед № 3 на МВР от 24.03  e oграничено свободното придвижване на гражданите навън освен за набавяне на храна, грижа за болен, нужда от медикаменти, служебен неотложен ангажимент, даряване на кръв, доброволчески труд и др. Гражданите над 65 години могат да напускат жилищата си само в интервал от 11 до 13 часа.

В навечерието на великденските празници беше подписано споразумение между МВР и Румънската партиаршия. Благословеният хляб (нафора) ще бъде раздаван на вярващите в продължение на няколко дни през целия ден. Представители на МвР, жандармерия, ГД Пожарна безопасност, местни органи ще се грижат за осигуряването на необходимия ред по време на Великден. Служителите на енориите и членове на енорийските съвети ще следят за спазването на мерките (социална дистанция, задължително носене на маска и ръкавици, дезинфекциране) по време на службите за Великден. Благодатният огън ще бъде разнесен от енорийските служители и доброволци до вярващите.

От оперативния щаб за борба с вируса призовават на Великден гражданите да не пътуват и да си останат по домовете.

Информацията изготви Даниел Томов

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.