Идея за алтернатива на факелните шествия през февруари

На 04.11 сайтът Оупън Демокраси (www.opendemocracy.net) публикува статията на политолога Анна Кръстева, „Фактите няма да спасят младежта от фалшивото. Гражданството ще го направи”. В нея тя отговаря на въпросите, как можем да накараме столицата символично – реално и виртуално – да завладее съзнанието на младежите, да ги ориентира към изобретателност, въображение и ангажираност.

Авторката дефинира термина „гражданство” като начин да се запълни празнината от пост-демократичния период с помощта на участието и ангажимента на гражданите. Професор Анна Кръстева оповести за пръв път проекта си на група български журналисти, интелектуалци, награждавани творци и топ интернет експерти, да „си върнат” символично Столицата, в противовес на всекигодишното февруарско нео-нацистко шествие, наречено „Луковмарш“, което залива улиците на София и я бележи символично със своя радикален национален популизъм, горящите си факли, влизането в прайм-тайм новините и привличането на много млади фенове.

Политологът изразява надежда, че през февруари 2018 г. София ще може да покаже как чрез креативност, въображение и вдъхновение може да се предложи алтернатива на популизма, омразата и нетолерантността.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.