Проектозакон налага драстичен държавен контрол върху вероизповеданията

Проектозакон предвижда налагането на строг държавен контрол над вероизповеданията, действащи на територията на Република България, съобщи в сряда сайтът „Офнюз“.

Ако той бъде приет, държавата ще изисква списъци на служителите на вероизповеданията с техните ЕГН-та и адреси и ще следи постъпленията и дарителите, от които ще изисква деклариране на произхода на парите. Държавата ще забранява служители във вероизповеданията да са хора, завършили религиозно образование в институции, които не са одобрени от дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет, ще ограничава правото на граждани на страни извън ЕС да извършват богослужение за повече от 3 месеца в рамките на календарна година. Същата дирекция ще има правото да забранява на отделни лица да извършват богослужение дори само при съмнение за извършено закононарушение.
Всички дарители на суми, равни или надхвърлящи размера на минималната заплата (420 лева), ще бъдат включвани в регистър на вероизповеданието, от което ще се изисква също да го представи на държавата в лицето на дирекция „Вероизповедания“.

Ако някое вероизповедание не състави или не обновява списъка с дарителите в 14-дневен срок от постъпването на дарението, ще бъде глобявано с 3 000 до 5 000 лева, а при повторно нарушение – с 5 000 до 20 000 лева.

Вероизповеданията ще са длъжни да предоставят годишни финансови отчети пред дирекцията. Ако не го направят, ще бъдат глобени с 5 000 до 20 000 лева. При констатирани закононарушения ДАНС, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и прокуратурата ще имат право да влизат на проверка във вероизповеданието.

Проектозаконът е с вносител независимия народен представител Георги Кадиев. Той е публикуван на 1 март. Целта на проекта на Кадиев е да се бъде изменен сега действащият Закон за вероизповеданията, приет в края на 2002 г. и променян няколко пъти след това.

Предстои обсъждането на проекта в три парламентарни комисии: тези по вероизповеданията и правата на човека (водеща), по бюджет и финанси (участваща) и по образованието и науката (участваща), както и първо гласуване в тях и след това – в пленарна зала. След това същата процедура ще се повтори и за второто, окончателно, гласуване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.