Проектозакон в Русия: HIV позитивните в база данни с пръстови отпечатъци

Всички HIV позитивни задължително ще се регистрират в база данни, предвижда законопроект в Русия. Носителите на вируса ще са длъжни да предоставят пръстовите си отпечатъци и медицинските си изследвания на правителството, предаде англоезичната руска телевизия RT.

Законопроектът е одобрен от няколко федерални министерства и е внесен в държавната Дума от депутата националист Роман Худяков, член на Либерално-демократическата партия. Ако той се приеме, ще се създаде специална агенция. Агенцията ще поддържа национална база данни на хората с, по думите на Роман Худяков, „опасни заразни заболявания“.

Законът ще се отнася  и за заразените чужденци на територията на Русия. Сред министерствата и институциите, одобрили законопроекта, са Федералната миграционна служба, Министерството на вътрешните работи, Министерството на извънредните ситуации и Главната прокуратура.

Предложението за регистър серопозитивните идва след оспорван законопроект на Либерално-демократическата партия от август 2013 г. за задължително събиране на пръстовите отпечатъци на всички, които се намират на територията на Русия.

През ноември същата година „Амнести Интернешънъл“ осъди атака срещу група за взаимопомощ на HIV позитивни хора в Санкт Петербург. По време на атаката нападателите раниха двама от участниците в групата, единият от които е прострелян в окото. Нападението е израз на „ширещата се атмосфера на хомофобия в Русия днес“, твърди Денис Кривошеев, заместник-директор на „Амнести Интернешънъл“ за Европа и Централна Азия.

Според американското онлайн издание HIV Plus MAG има голяма вероятност законът за база данни на HIV позитивните да стане факт. Предпоставките за това изданието вижда в „стигматизацията“ и „вълната от насилие със санкцията на правителството срещу гей, бисексуалните и трансполови мъже и жени.“ Прогнозата на HIV Plus MAG е, че тази вълна ще доведе и до преследване на „всички хора с HIV, независимо от пола и сексуалната им ориентация“.

Приемането на подобен законопроект може да доведе до „скриване на рисковите популации и разпространение на ХИВ епидемията в още по-голям мащаб“. Това коментира Юлия Георгиева от Фондация „Инициатива за здраве“ специално за Marginalia. Според нея възможни последствия са и „невъзможност на здравните служби да предложат ефективна помощ“, „създаване на омраза и засилване на насилието над всички серопозитивни“ и „на предпоставки за преследване и корупция въз основа на ХИВ статус“. Тя подчерта и значението на конфиденциалността за превенцията. Липсата на конфиденциалност за пациентите „предпоставя възможност за преследване, корупция, нечовешко и недостойно третиране.“

Целия коментар на Юлия Георгиева може да прочетете тук в Marginalia.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.