Проф. Мирчев, вие сте позор за академичната общност!

В отговор на проф. Михаил Мирчев, относно негова Втора лекция, публикувана в You Tube пред негови студенти
Уважаеми г-н Мирчев!
Няма да коментирам лекция, която очевидно проповядва омраза и подстрекава към нетърпимост към определeни групи, това го оставям за юристите. Ще взема отношение само по една от многото лъжи изречени и разпространени от Вас в тази лекция, а именно Вашето твърдение, че ромите нямат език. Всеки един от Вашите студенти може да Ви опровергае, стига да са му известни следните факти:
1. Ромският език се преподава в българското училище, като майчин език, в свободно избираема форма. Може да си направите труда и да видите в електронната страница на МОН, учебна програма за изучаване на ромски език.
2. Ромският език има портфолио в Съвета на Европа, може да проверите в електронната страница на СЕ.
3. Ромският език, не прави изключение от всички езици и има диалектни форми, но е общ език и ромите от различни държави комуникират безпроблемно по между си.
4. На международни срещи, семинари и конференции посветени на роми, работният език е ромски и се предоставя превод на всички европейски езици. На срещата на НАТО проведена в София, 2005 г. също имаше превод от ромски и на ромски.
5. На ромски език е представена театрална постановка на Шекспир „Ромео и Жулиета“ , режисирана от македонския ром Рахим Бурхан, била е представена и в София.
6. На ромски език е преведен Христо Ботев и Махабхaрата, преведени от сливенския ром, Савчо Савчев, както и Рамаяна, преведена от Лекса Мануш, ром от Русия и др. Съществуват редица документални и игрални филми на ромски език, както и вестници, списания, книги и речници.
7. Преди няколко дена се честваше световен ден на ромския език, 5 октомври е обявен от ЮНЕСКО за световен ден на ромския език.
8. Корените на ромския език са от санскрит, майката на всички езици. По- голям процент от думите са от хинди и други индийски езици.
Мога да посоча още факти, но ще спра до тук, мисля, че това е достатъчно да опровергае лъжата.
Г-н Мирчев!
Когато човек не знае, не е информиран, не е компетентен по дадена тема, не е срамно да чете, да се интересува, да попита. Сигурна съм, че в курса си имате студенти от ромски произход, защо не сте ги попитали. Може би за да не пострада авторитета Ви? Имате колеги, които са посветили живота си в изследване на ромите в България, етнолози, социолози и др., но и към тях не сте се обърнали? По- срамно е да покажете, че въобще не си актуализирате информацията, говорите с клишета, предразсъдици, нелепости и лъжи. Аз не бих желала да съм Ваша студентка, защото вместо Вие да ме научите, ще се наложи аз да уча Вас. Не мога да Ви наричам професор, жалко за студентите Ви.
България няма нужда от такива преподаватели като Вас, Вие сте позор за академичната общност.
Лиляна Ковачева, ромски активист
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.