Професор по миграция: отмяната на наредбата за бежанците е проява на изключително лош политически тон

Изключително лош политически тон е служебно правителство в края на своя мандат да отмени наредба, приета от редовно правителство, в момент, в който се работи по конструиране на нов кабинет. Това показва политически интерес зад този акт и той безспорно е изключително проблематичен, заяви проф. Анна Кръстева в интервю за БНР вчера. Анна Кръстева е професор в Нов български университет и оглавява Центъра за миграционни изследвания CERMES.

Ставаше дума за наредба, в която се уреждаше как бежанци да бъдат интегрирани в български общини. В нея се предвиждаше, че чужденците с бежански или хуманитарен статут имат право да сключват споразумения за интерграция, а общините съдействат за процеса на интеграция, като за целта получават средства от европейските фондове и други организации и финансови механизми. На извънредно заседание в петък временният кабинет на Огнян Герджиков отмени наредбата с аргумента, че тя не работи, и се зае до седмица да разработи и приеме нова.

По-рано вчера стана ясно, че наредбата е отменена поради изричното желание на президента Румен Радев. Отмяната на наредбата беше сред предизборните обещания на БСП.

Според Анна Кръстева фактът, че Румен Радев стои зад решението на кабинета, е един от първите му големи гафове. „Това е опасно навлизане в територията на изпълнителната власт – подчиняването на служебния кабинет на лични приоритети на президента“, заяви Кръстева. „Такава ярка заявка за дневен ред на БСП, отстояван от президента Радев, виждаме едва след парламентарните избори, които БСП загуби. Виждам тенденция, че след като БСП загуби своя глас, все едно програмата на БСП да бъде изпълнявана от президента Радев. Тази нова ориентация президентът да реализира изборни обещания на БСП е изключително негативна“, каза още тя.

Анна Кръстева е на мнение, че наредбата не е сработила „в контекста на вълната от креслива ксенофобия“. Тя заяви, че отхвърлянето от страна на местната власт на наредбата се дължи на „две опашати лъжи“ – „нелегални мигранти“ и „интеграция на нелегалната миграция“ (което, по думите ѝ, е „дървено желязо“, но непрекъснато се наслагва от политическия елит и хората по места започват да го вярват. Трета манипулация, според нея, е, че ако се интегрира едно семейство, ще дойдат потоци бежанци.

За три лъжи на БСП относно отменената наредба спомена и бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във фейсбук.

Според нея първата лъжа е, че вторият кабинет на Борисов е задължил общините да заселват бежанци. Според наредбата общините са били свободни дали и кого да заселват. Но индивидите, включително чужденците, няма къде да бъдат регистрирани, освен в община – в Космоса все още няма как, добави тя иронично.

Втората лъжа, според Бъчварова, е, че общините ще плащат квартири, издръжка и обучение на бежанците. Истината, каза тя, е, че според наредбата общините могат да получат по 6000 евро за тези дейности от ЕС.

Третата лъжа, според бившия вътрешен министър, е, че постановлението е било неработещо. Според нея то е било атакувано, без да е прочетено, и не е могло да се приложи, защото кампанията на БСП е всявала страх сред хората.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.