Профил „антиваксър“: какво показват социолозите за тази група в България

Антиваксърът“ в България е предимно жена на възраст между 25 и 39 години и живее в града (почти няма значение среден, голям или столицата). Домакинството й е от 4 души с 2 деца под 15 години и не e учила след завършване на гимназия. Има по-скоро отрицателна оценка за ЕС и определено смята, че имиджът на съюза е лош и се е влошил спрямо миналата година.

 

Такъв профил очертават социолози от проучване Евробарометър, проведено за Европейския парламент в края на август. Такова проучване, но публикувано през юни, показа, че 23% от българите над 15 години изобщо не планират да се ваксинират.  Зад етикета „антиваксъри“са поставяни далеч не само фанатични противници на ваксинирането и разпространители на най-невероятни конспиративни теории. Това са и хора, които искат повече и по-достъпна информация и отговори за съмненията си, или просто притеснени за децата си на възраст, в която в други държави вече ги ваксинират.

Значителна част от българите казват в данните на Евробарометър, че властите трябва да са по-прозрачни в обясненията и действията си, когато става дума за ваксинирането. Напълно съгласни, че има недостатъчна прозрачност, са 28%, а други 38% са по-скоро склонни да се съгласят. Това прави общо две трети от анкетираните.

Жените в България се оказват малко по-големи „антиваксъри“ – 21% (срещу 19% при мъжете) тотално отхвърлят ваксинирането, а 22% (срещу 20% при мъжете) са склонни да отхвърлят ваксините. Всяка десета анкетирана българка казва „Не знам“, с което се получават 53% съмняващи се и напълно невярващи.

Всеки пети (20%) тотално не приема твърдението, че при ваксините срещу COVID-19 ползите са повече от рисковете, както твърдят създатели, производители, регулатори и здравни власти. Още толкова (21%) отговарят, че са по-скоро склонни да не се съгласят с това твърдение. Други 8% са казали „Не знам“. Така почти половината анкетирани се оказват в групата на скептиците.

 

Тази група е от млади хора, защото с напредването на възрастта отричането на ваксините намалява до 13% при българите над 55 години. Но и при възрастните общо една трета се съмняват във ваксините (като с добавят 18% по-скоро склонни да мислят така). Във възрастовата група 15 – 39 години мнозинството (по 51%) не са убедени в ползите от ваксинирането, като българите на 25 – 39 години са водещи с 28% при тотално несъласните, че потенциалните вреди са по-малко от ползите.

Антиваксърството е най-силно в големите градове – там общо 41% се съмняват или тотално не вярват (20%) във ваксините. В селските райони този дял достига 48%, но заради доминирането на склонните да се съмняват (31%), докато категорично невярващите в ефективността на ваксините са 17%.

Най-скептични са домакинствата с 2 деца под 15 години – общо 45%, от които 27% са категорично невярващите във ваксинирането.

източник

Със съкращения

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.