„ИРИС“ подкрепи финансово 4404 уязвими деца и техните семейства, пострадали от COVID-19

Последната среща на Консултативния съвет на програма „ИРИС“ разпредели и последните, осигурени по програмата средства за проекти, в подкрепа на засегнати от COVID-19 уязвими деца и техните семейства.

Съветът отпусна 9000 лв. на следните организации: Сдружение „Център Мария“, Фондация Обществен дарителски фонд за Варна и Сдружение „Еквилибриум“.

От юни месец програма „ИРИС“ раздаде общо 624 000 лева за 36 проектни идеи на неправителствени организации, читалища и инициативни групи. Получени бяха 141 предложения, обработвани и разглеждани ежеседмично. Подкрепените организации предоставиха ценна и важна помощ на деца и семейства от 61 населени места от цялата страна.

С оглед на нуждите, породени от кризата, програмата работеше с кратки срокове и времето от получаването на предложението от ФРГИ до получаването на средствата от организациите беше не по-дълъг от 15-20 дни.

За близо 10 месеца програмата промени живота на хиляди хора, засегнати от кризата. Благодарение на програма „ИРИС“ с вече приключилите проекти са подпомогнати 2810 семейства с 4404 деца.

Финансовите средства по програмата бяха осигурени от Фонд „Мечтата на Таня“, Институт „Отворено общество“, Ментормейт, индивидуални дарители чрез ДМС и онлайн дарения.

*Програма „ИРИС“, подкрепя проекти на граждански организации, читалища и инициативни групи в помощ на засегнати от COVID-19 уязвими деца и техните семейства. Програмата е създадена по инициатива на Български дарителски форум, Национална мрежа за децата и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. 

Първоначално осигурените по програма „Ирис“ средства са изчерпани. До осигуряването на нови, програмата спира приемането на нови предложения.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.