Програма за музикално образование за деца и младежи със зрителни проблеми

„Виждам чрез музика“ е програма за музикално образование, адаптирано за деца и младежи със зрителни проблеми, в една от най-популярните частни академии за музика у нас – RockSchool.

Преди около две години в RockSchool за първи път започват да вземат уроци и двама младежи с нарушено зрение.

В живота на едно сляпо дете или младеж звукът е основният източник на информация, а оттам и за усещане и разбиране за света. Музиката сама по себе си може да развива сетивността и въображението на незрящите. Доказано е, че музикалното образование развива допълнителни качества при всички деца – креативност, дисциплина, самонаблюдателност, постоянство, умения за комуникиране. При децата и младежите със зрителни проблеми обаче то дава много повече – дава им увереност да бъдат част от колектив, възможност да се изразят пред публика.

Въпреки това повечето от тях все още са изолирани от възможността да се научат да свирят на музикален инструмент. В резултат на това много незрящи деца нямат увереността, че могат да се изразяват и развиват в едно изкуство наравно със своите връстници.

За да го постигнат, RockSchool ще адаптират своята програма на няколко нива. Ще създадат музикален кабинет, оборудван с необходимия хардуер и софтуер за нуждите на незрящите деца. Желанието им е да ги учат да пеят, да бъдат DJ-и, да свирят на китара, бас, пиано, барабани, саксофон, цигулка и други. Ще привлекат и специалисти, които ще обучат техните преподаватели как да работят по най-добрия начин с незрящи. Не на последно място, ще създадат стипендиантски фонд за тези деца, които нямат финансовата възможност да заплатят за уроците си. В дългосрочен план ще могат да помогнат на най-талантливите и отдадени на музиката деца да се развият професионално – чрез участия в концерти, музикални групи и звукозапис в студио.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.