Произведено в Америка: Детски труд на тютюна

Децата, които работят във ферми за тютюн в САЩ, са изложени на никотин, токсични пестициди и други опасности. Това оповести Хюман Райтс Уоч (ХРУ) в свой доклад. Докато американското законодателство забранява продажбата на тютюневи продукти на малолетни, в американските ферми е законно да се ползва детски труд при производството им. Най-големите тютюневи компании купуват тютюн, отгледан в американски ферми, но нито една от тях няма политика за детския труд, която защитава децата в достатъчна степен от опасна за здравето работа.

Докладът „Скритите деца на тютюна: опасен детски труд в американските тютюневи ферми”, документира условията на детски труд в тютюневи ферми в четирите щата, където се отглежда 90% от американския тютюн – Северна Каролина, Кентъки, Тенеси и Вирджиния. Той се основавана интервютата със 141 деца тютюневи работници, на възраст между 7 и 17 години.

Хюман Райтс Уоч изнесе данни, че децата повръщат, замаяни са, имат главоболие и им е лошо, докато работят във фермите. Според доклада всички изброени състояния са симптоми на остро никотиново натряване. Много от децата споделят пред екипа на правозащитната организация, че работят дълги часове, без да им се плаща допълнителен труд, често в крайна горещина, без сянка или достатъчни почивки. Освен това те или нямат защитно облекло, или носят неподходящи предпазни дрехи.

„Когато учебната година завърши, децата тръгват към тютюневите полета, където не могат да се предпазят от излагането на опасен никотин, достатъчно вреден, без да са изпушили и една цигара”, каза Маргарет Вюрт, изследовател на детските права към ХРУ и съавтор на доклада. „Не е изненадващо, че децата изложени на отрови в тютюневите полета, се разболяват.”

Децата, които работят в тютюневи ферми, са изправени и пред други сериозни рискове, допълват от ХРУ. Те използват опасни инструменти и машини, вдигат тежки товари, изкачват няколко етажа без предпазни средства, за да увесят тютюневите низи в хамбарите. Децата съобщават и че трактори разпръскват пестициди в близките полета. Те разказват, че струята залива и тях, от което им се повръща, става им лошо, дишат трудно и очите им парят.

Много от пестицидите, които се използват в производството на тютюн, са известни невротоксини – отрови, които вредят на нервната система. Дългосрочните последствия от излагането в детството на пестициди може да включва рак, проблеми с ученето и разбирането, както и с възпроизводството. Според правозащитната организация децата са особено уязвими, защото тялото и мозъкът им все още се развиват. ХРУ изпрати писма на 10 американски и световни тютюневи компании и се срещна с много от тях, за да ги окуражи да възприемат политики или да засилят съществуващи такива, за да предотвратят опасния детски труд във веригите доставчици.

„Тютюневите компании не трябва да печелят от опасния детски труд”, заключва Вюрт. „Те носят отговорност да възприемат ясни и градивни политики, които предпазват децата от опасния труд в тютюневите ферми, както и да се уверят, че същите тези ферми спазват правилата.“Всяка година в американското земеделие работят няколко стотин хиляди деца, но няма данни за броя заети в тютюневите ферми. Много от интервюираните от ХРУ деца казват, че отиват да работят в тютюневи ферми на 11, 12-годишна възраст, най-вече през лятото, за да помагат на родителите си. Повечето от децата са испаноговорещи имигранти, които живеят в общности производители на тютюн и ходят на училище през цялата учебна година.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.