Прокуратурата към съда:”Прекратете регистрацията на организаторите на Луковмарш”!

На 10 февруари 2020 г. Софийската градска прокуратура/СГП/ внесе в Софийския градски  съд/СГС/искова молба за прекратяване регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“/БНС-Еделвайс/, във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законообразност на дейността на сдружение с нестопанска цел, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства, които констатират:

„Дейността и целите на „БНС-Еделвайс“ се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните 10 години сдружението е организатор на прояви, които противоречат начл.42, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите  на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

В хода на проверката са установени публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова  принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

Оръжията, открити в дома на самоубилия се в ДАНС Емил Крумов , публикувано в Маргиналия

СГП е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел /ЗЮЛНЦ/, „БНС-Еделвайс“ е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на  „Луковмарш“ и са се представяли за „коменданти“.

В рамките на водено от СГП досъдебно производство по установяване причините за смъртта на Е., член на управителния съвет на „БНС-Еделвайс“, на 28.01.2020 г. са извършени действия по претърсване и изземване от дома на лицето. Открити и иззети са множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер. Установено е, че Е.К. не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.

Шествието „Луков се провежда ежегодно от 2003 г. насам и е в памет на ген.Христо Луков,, министър на войната  в Царство България в периода 1935-1938 г. и водач на Съюза на българските национални легиони /СБНЛ/. Луков е изповядвал националсоциалистическа идеология и е поддържал близки връзки с Третия Райх. Той е убит от комунисти през 1944 година.

 

 

 

Източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.