Прокуратурата: омразата не е единствената цел на думите на Москов

Софийската градска прокуратура отказа да образува дело срещу Петър Москов. Според нея в изказванията на министъра не може да се установи целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност, съобщи „Дневник“ вчера. „Не се установява също единствена цел на произнесените изрази да е било предизвикването у адресатите на изявлението на дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност“, пише в мотивите за отказ за образуване на наказателно дело.

Прокуратурата беше сезирана със сигнал на ДПС срещу здравния министър. Повод за сигнала станаха изказвания на Москов, публикувани във Facebook и разпространени на 7 декември миналата година.

„До тук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат“, бяха думите на здравния министър в социалната мрежа. Той изнесе данни, че 226 нападения на екипи на Спешна помощ 175 са извършени именно в ромски махали. По-късно Москов прецизира позицията си, като каза, че линейките ще ходят в махалите, но само с полиция, и се извини за думите си.

Две седмици по-късно ДПС представиха данни на МВР, според които има само 17 сигнала от екипи на Спешна помощ за вербални заплахи и счупени прозорци. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че Москов лъже и ще сезира прокуратурата за подбуждане на омраза.

Според заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков и данните на МВР, и данните на Министерство на здравеопазването (МЗ) са верни, каза той по Нова телевизия. Шарков обясни разминаването в статистиките с това, че данните на МЗ са от рапортите на екипите на Спешна помощ, а голямата част от потърпевшите не са сигнализирали полицията. Той аргументира достоверността на статистиката на МЗ с това, че вярва на спешните медици.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.