Прокуратурата отново беше осъдена от жертва на т.нар. „възродителен процес“

Още една жертва на т.нар. Възродителен процес осъди прокуратурата заради безпрецедентното разследване, което продължава вече 28 години. Това е Сафие Юрдакул, пише lex.bg

Сафие е завела иск за 100 000 лева срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като не може да се конституира като граждански ищец в наказателното дело, тъй като то не е в съда, а заявлението й за обезщетение за бавно правосъдие до Инспектората към ВСС било върнато, защото, за да бъде разгледано, делото трябва да е приключило.

Съдия Валерия Банкова от Софийския градски съд (СГС) присъди обезщетение от 40 000 лева на Сафие Юрдакул, която е била малко дете, когато баща й е бил изпратен в Белене, името й е било сменено, бил е забранен майчиният й език, а накрая семейството й е било принудено да се изсели в Турция.“Особено травмиращ за психиĸата на ищцата е бил случаят с грубото й отстраняване от прегръдĸите на баща й от охраната по време на посещението й в затвора в Белене и лишаването от право на свиждане, за ĸоето дава поĸазания свидетелят М.. Колĸото по-значими за личността са засегнатите блага, толĸова по-големи са вредите, нанесени от нарушаване правото на лицето от разглеждане на делото за наĸазването на извършителите в разумен сроĸ. Когато става дума за блага от най-висша ценност ĸато свободата, правото на име и на етничесĸа идентичност, на майчин езиĸ, забраната за намеса в семейния живот и за насилствена асимилация, то чувството за липсата на справедливост за потърпевшите е толĸова силно, че подĸопава доверието им в устоите на правовата държава ĸато цяло“, пише съдията.

Историята:

В исковата си молба Сафие Юрдадул разказва, че до 1985 г. е живеела с родителите си в разградското село Киченица. Дотогава имала щастливо и безгрижно детство, но първо променили името ѝ, което много разклатило детската ѝ психика и намирала упора само в разговорите с баща си. През пролетта на 1985 г. обаче той бил задържан и пратен в Белене. Семейството разбрало къде е едва след 6 месеца, а момичето видяло баща си отново, година след ареста му. В заповедта за задържането му пък се казва, че „при проведените мероприятия по национално осъзнаване на турчеещите се българи се е противопоставял на органите на властта, като се е държал грубо и предизвикателно“.

Пред съда са разпитани и трима свидетели, които са дали показания за преживяното от дъщерята, докато баща ѝ е бил в Белене. Сред тях е и мъж, който е бил с него в затвора. Той разказва, че при едно свиждане, когато се връщали от работа, момичето, тогава около 8-годишно, нямало как да прецени обстоятелствата и при вида на баща си, се хвърлило да го прегърне. Тогава детето било грубо изблъскано от надзирателя, а за наказание бащата бил лишен от право на свиждане.

В следващите месеци и години майката започнала да работи и вкъщи, за да издържа семейството, но заболяла. Бащата също се разболял в затвора и бил пратен във видинското село Руженци, където пак бил затворник. Заради влошено здраве, тежко семейно положение и преценка „за настъпилите положителни изменения в поведението“, мъжът е освободен да се прибере вкъщи през пролетта на 1988 г., а на следващата година милиционер връчил на семейството задгранични паспорти и им казал, че до 12 часа трябва да напуснат страната. Така Юркадул се озовала в Турция само с ръчен багаж и двама болни родители.

През тези години тя обвинявала и баща си за случилото се, защото мислела, че е сторил нещо лошо, щом е бил пратен в затвора. Едва преди да почине през 1998 г., бащата вече разказал историята на порасналата си дъщеря и в следващите години тя започнала живо да се интересува от процеса в България срещу виновните за Възродителния процес. В Турция участвала активно и в дейността на сформираното Сдружение за правосъдие на пострадали от Възродителния процес, а изготвена медицинска експертиза по делото е установила, че и до днес е депресирана и с явна психическа травма от случилото се и несбъдналия се процес.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.