Прокуратурата поиска заличаване на крайната националистическа партия “Възраждане”

Споделете статията:

Софийска градска прокуратура е поискала заличаване и разпускане на крайната националистическа партия “Възраждане” на Костадин Костадинов заради системно нарушаване на Закона за политическите партии.

Така например тя е декларирала неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на учредителното й събрание.

Проверката обаче е установила, че към датата на провеждането на събранието 86 души, записани като учредители, са били извън територията на страната. Установено е също, че от общо 580 лица, чиито имена фигурират в учредителната декларация на “Възраждане”, 108 са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87 души – че не са подписвали декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии.

Други 120 лица, чиито имена също фигурират в учредителните протоколи на “Възраждане”, са заявили, че изобщо не са присъствали на учредителното събрание на партията.

Данните от проверката на прокуратурата показват също, че като учредители на партията на Костадин Костадинов са записани и двама души, които според заверени препис-извлечения от актове за смърт са починали два месеца преди да попълнят декларации за индивидуално членство във “Възраждане”.

Предварителната проверка на партия “Възраждане” е започнала след сигнал от 4 юни т.г., пише в съобщението на прокуратурата, разпространено по-рано днес. Разследването е установило множество нарушения, свързани с регистрацията на партията.

Партията “Възраждане” е регистрирана през 2014 г. Политическата й платформа е мътен сбор от крайно левичарство и десен популизъм, пише Дневник.

В същото време самият Костадинов нееднократно се е обявявал за връщане на смъртното наказание и публично се е възторгвал от комунистическите чистки и репресии през 40-те и 50-те години на миналия век.

В средата на май т.г. Варненската окръжна прокуратура съобщи, че също е започнала разследване срещу Костадин Костадинов за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Преди дни във Варна бе нарязан на парчета европейския син флаг, а в центъра на града бил поставен билборд с надпис „За независима България на труда и разума извън ЕС и НАТО“!  Билбордът е поставен по трасето на протеста, като „стимулатор“ на антиевропейските настроения, подклаждани от симпатизантите на ПП „Възраждане”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.