Прокуратурата проверява организаторите на нацисткия Луковмарш

Споделете статията:

 

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на Софийска градска прокуратура да извърши незабавна проверка на организаторите на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, информира dir.bg.

“Днес(вчера – б.ред), 17.01.2020 г. с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратура на Република България, главният прокурор Иван Гешев разпореди на Софийска градска прокуратура да извърши незабавна проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружение “Български национален съюз – “Еделвайс” /организатор на траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков за 22.02.2020 г., което е забранено със Заповед на Кмета на Столична община/ с оглед това дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии, се казва в съобщението на прокуратурата.

Припомняме, че Луковмарш е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София. Генерал Луков е мрачна личност в българската история. Поради връзката на Луков с нацизма изследователи на този период от историята на страната, както български и световни медии сочат Луковмарш като неонацистка проява.

Маргиналия, ОЕБ”Шалом”, БХК, Хора против расизма и други граждански организации през годините изпращаха безрезултатно сигнали до прокуратурата и организираха протестни шествия, както  и международната  конференция “София каза “не”на екстремизма, антисемитизма и омразата”. На конференцията кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че Луковмарш няма място в София.

През 2019 година се проведе и “Радикален прайд“срещу Луковмарш, организиран от 20 различни сдружение, между които и ЛГТБ организации.

Допълнително е указано главният прокурор да бъде уведомен своевременно при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.