Прокуратурата тепърва ще се запознава с шокиращите кадри с насилие

Споделете статията:

В понеделник прокуратурата ще провери дали излъченото в НС видео с брутални кадри на насилие от полицаи над протестиращи е било обект на анализ от държавното обвинение. Ако не е било, прокуратурата ще се самосезира, за да го провери, съобщиха пред Сега от пресцентъра на прокуратурата. Кадри с полицейско насилие бяха показани на извънредното открито заседание на Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани.

Те са запечатани от камери за видеонаблюдение под колоните на Министерския съвет.

Видеоматериалите са заснети на 10 юли миналата година по време на антиправителствения протест.  На тях се вижда как служители на реда удрят с ритници, юмруци и палки протестиращи граждани.

Досега прокуратурата не е реагирала на излъчените в НС кадри. Няма данни и да е образувано разследване срещу полицаите биячи. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви днес пред „Сега“, че не е гледала кадрите, тъй като е в отпуск, и че ще коментира в понеделник.

Вътрешните министри от последното правителство на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски трябва да бъдат съдени. Това заяви депутатът от „Демократична България“ (ДБ) Ивайло Мирчев пред „Нова телевизия“, коментирайки разпространените кадри на полицейско насилие над протестиращи.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.